<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

EU gransker Star Wars-takk til britisk minister

Et takk til finansminister George Osborne i rulleteksten i den siste Star Wars-filmen kan gi Storbritannia trøbbel i EU.

Publisert 11. mars 2016 kl. 06.19
Oppdatert 11. mars 2016 klokken 06.21
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 269 ord
Britain's Chancellor of the Exchequer George Osborne (Jason Lee/Pool Photo via AP)

Danmarks medlem i EU-parlamentet, Jeppe Kofod, har nå bedt EUs konkurransekommissær, Margrethe Vestager, om å undersøke lovligheten av Storbritannias skatterabatter til Disney, underholdningsgiganten som har produsert filmen «Star Wars: The Force Awakens».Bakgrunnen er at Storbritannias finansminister George Osborne blir takket i filmens rulletekst. Ifølge nettstedet Politico har Storbritannia gitt Disney minst 3 milliarder kroner i skattelette de siste fem årene, og Kofod synes det hele virker mistenkelig.Får «kulturstøtte»– Det ser ut som at Storbritannia og Disney har laget en avtale der Disney slipper unna med mindre skatt, og Storbritannia til gjengjeld får noen store samarbeidsavtaler. Jeg synes det er sterkt mistenkelig, sier Kofod ifølge nyhetsbyrået Ritzau.De angivelige skatterabattene til Disney er gitt som støtte fra Storbritannias filmfond, som har som formål å støtte kulturelt britiske filmer. Den nye Star Wars-filmen, der mye av innspillingen er gjort i England, har fått 376 millioner kroner i støtte av fondet.– En utingKofod, som leder EU-parlamentet utvalg mot skattejuks, frykter at det kan være snakk om ulovlig statsstøtte til Disney, og ikke kulturstøtte, som er fondets formål.– Når Disney tjener over 13 milliarder danske kroner på den siste Star Wars-filmen, kunne de nok ha klart seg uten de 310 millionene som den britiske staten har forært dem i skattefritak. Dette er jo ikke noen form for kulturell støtte. Det handler utelukkende om å kapre arbeidsplasser fra andre land ved å gi særstøtte til multinasjonale virksomheter. Det er en uting og skal stoppes, sier han.Kofod opplyser at han har reist saken for EU-kommisjonen og bedt dem granske om modellen er lovlig. Han mener ordningen er i strid med EUs lover om fri konkurranse. (©NTB)