<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Millioner fra eiendomssalg er borte

I 2007 tjente Smiths Venner-tilknyttede rundt 70 millioner kroner på salg av et russisk næringsbygg. Nå kan pengene være borte.

    Publisert 23. mars 2016 kl. 06.53
    Oppdatert 23. mars 2016 klokken 07.07
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 332 ord

    Gevinsten fra et russisk næringsbygg på rundt 70 millioner kroner kan ifølge en tidligere Smiths Venner-topp Bernt Aksel Larsen være forsvunnet i straffbare handlinger, skriver Dagens Næringsliv.Mandag ble det kjent at en forretningsmann som har arbeidet for selskaper tilknyttet Smiths Venner er pågrepet og varetektsfengslet i Nederland , mistenkt for underslag av rundt åtte millioner euro, tilsvarende 75 millioner kroner.Larsen var sentral da et russisk næringsbygg ble kjøpt billig og solgt med eventyrlig gevinst i 2007. Larsen, som i dag ikke har noen verv i menigheten, skriver i en e-post til DN at det er gevinsten fra dette eiendomssalget som nå kan være underslått.Da bygget ble solgt, var eierskapet gjennom flere transaksjoner blitt overført til et Kypros-registrert selskap. Eieren av Kypros-selskapet var det sveitsiske selskapet Kolme Tack Holding, eid av den nederlandske stiftelsen Hippo Mundo (HMC).- Så langt jeg vet er det denne kapitalen (eller i hvert fall betydelige deler av den) som har vært gjenstand for de straffbare handlingene nederlenderen er anmeldt for. Dette må likevel stå for min egen regning, jeg kan ikke bekrefte det ytterligere siden jeg ikke har noen rolle i HMC eller Kolme, skriver Larsen i e-posten til avisen.– Jeg har ikke hatt noe direkte med Kolme eller HMC å gjøre, men jeg var en viktig bidragsyter i underliggende investeringer både i 1996 og i 2007 slik at det kunne etableres en god kapitalbase. Styremedlemmer og ledelse i HMC er naturlig nok godt kjent med dette, og jeg blir derfor av og til informert på uformell basis når det er saker de tror jeg kan ha interesse av. Slik også i saken om den mistenkte nederlenderen, der styret vet at det som har skjedd er trist og sårende for meg personlig, skriver han.Jan Hein Staal, leder for Smiths Venner i Nederland og styreleder i Hippo Mundo, skriver i en epost til DN at deler av de midlene som stiftelsen forvalter stammer fra eiendomsgevinsten i St. Petersburg, men han vil ikke kommentere saken ytterligere, siden den er under etterforskning.