<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Smiths Venner-toppene skapte pengemaskin

De to Smiths Venner-lederne Kåre J. Smith og Bernt Aksel Larsen har kontrollert aksjer verdt flere hundre millioner kroner.

    Publisert 19. mars 2016 kl. 07.23
    Oppdatert 19. mars 2016 klokken 07.45
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 259 ord

    I en pressemelding datert februar 2015 skryter det tyske meglerhuset IEG Investment Banking av nok et vellykket oppdrag. Meglerhuset har hjulpet med salget av en av Europas ledende nettbutikker for lys og lamper, i Norge markedsført under navnet Lampegiganten, skriver DN.Ifølge avisen er prisen hemmelig. Men eventyrlig vekst, salgsvirksomhet i ti land og en omsetning på 380 millioner kroner antyder at det ikke er småpenger som har skiftet hender. Selger er Smilar Invest Ltd, et selskap på Kypros oppkalt etter de tre første bokstavene i navnet til de norske eierne.DN skriver at bak Smilar står Kåre J. Smith og Bernt Aksel Larsen. To av de mest sentrale skikkelsene i Smiths Venner, den kristelige forsamlingen kjent for iherdig dugnadsinnsats og gavmilde medlemmer som hvert år gir millioner til menigheten.Og ifølge avisen er det ikke første gang de to trosfellene gjør forretninger. Parallelt med misjonsarbeid og forkynnelse har Smith og Larsen bygget opp store verdier i utlandet. Verdier som har én ting til felles: De har funnet veien til selskaper registrert i skatteparadis – selskaper med minimalt innsyn og tilsyn.Smith og Larsen skal ha gjort noen svært lukrative eiendomsinvesteringer, blant annet i St. Petersburg.Men Smiths Venner-leder Kåre J. Smith ønsker ikke å svare på spørsmål fra DN og henviser til Bernt Aksel Larsen. – Vi jobbet hardt og målbevisst, men må også erkjenne at vi hadde griseflaks med timingen og var på rett sted til rett tid i det øyeblikk privatiseringsprosessen begynte i Russland. Det ga oss noen spennende og svært lønnsomme prosjekter, skriver Bernt Aksel Larsen i en epost til DN.