<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kritisk til genmodifiserte planter

En ny type genmodifisert mais som Miljødirektoratet vil tillate i Norge, innfrir ikke kravene til bærekraft i genteknologiloven, mener Bioteknologirådet.

Publisert 6. apr. 2016
Oppdatert 6. apr. 2016
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 129 ord
Kristin Halvorsen - Foto - Scanpix

Maisen som foreslås tillatt, er genmodifisert slik at den skiller ut en insektgift og dermed beskyttes mot skadeinsekter, og for at den bedre skal tåle enkelte typer plantevernmidler, opplyste Miljødirektoratet tirsdag. Maisen har navnet 1507.Men den aktuelle maisen er laget for å sprøytes med et sprøytemiddel som er forbudt i Norge og i ferd med å fases ut i EU på grunn av helse- og miljørisiko, sier Bioteknologirådets leder Kristin Halvorsen onsdag.– Når man vurderer bærekraft, skal man bruke et globalt, langsiktig perspektiv. Jeg kan ikke se at en plante som er laget for å sprøytes med glufosinat-ammonium innfrir kravene til bærekraft i genteknologiloven, sier hun.Miljødirektoratet vil også tillate fire nye typer nellik som er alle genmodifisert for å endre fargen på blomstene. Dette har også Bioteknologirådet tilrådd. (©NTB)