<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Drivstoffstreiken kan gi flytrøbbel til helgen

Drivstoffstreiken ble onsdag trappet opp, uten at flypassasjerene merker noe til konflikten. Men det kan endre seg til helgen.

  Publisert 29. juni 2016 kl. 13.39
  Oppdatert 29. juni 2016 klokken 13.40
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 522 ord
  Widerøe på bakken, mens SAS stiger.

  Etter bruddet i meklingen mellom Norsk Transportarbeiderforbund, Parat og Norsk Industri natt til lørdag, ble Parat-medlemmer tatt ut i streik i Bergen, Stavanger og Tromsø. Onsdag ble også ansatte ved Bodø og Værnes (Trondheim) tatt ut i streik. Meglingen omfatter selskaper som leverer bensin og drivstoff.Så langt har konflikten forløpt uten problemer for passasjerene, men til helgen er det fare for både forsinkelser og innstillinger – og det er varslet en ytterligere opptrapping søndag dersom partene ikke blir enige.– Vårt mål er å presse fram en løsning der vi står fast ved at vi skal ha minstelønnssatsene, slik de har i andre meklinger. Det kommer vi ikke til å gi oss på, sier forbundsleder Lars M. Johnsen i Norsk Transportarbeiderforbund til Bergensavisen .ChartertrafikkenFri Fagbevegelse skriver at chartertrafikken er den første til å merke streiken. Charterfly trenger mer drivstoff for å frakte flere hundre passasjerer med masse bagasje helt til Syden.Til helgen byr konflikten på problemer blant annet på Flesland lufthavn i Bergen.– Det blir helt stopp med all flyging her på Flesland, slik jeg ser det. Det er ikke drivstoff å oppdrive. Fly som har mulighet til å ta med seg drivstoff kan klare det, men jeg tror det blir et stort problem, sier driftssjef Olav Aadland i Flytanking AS på Flesland, til TV 2 .Til helgen er det heller ingen som tanker flyene i Tromsø, melder NRK .Fra før er alle ved Flytanking AS i Tromsø i streik, og tanking av fly gjøres kun av driftslederen på formiddagen. Når vedkommende går av vakt fredag, er det ingen som kan tanke flyene før over helgen.Fyller dobbel oppFlyselskapet Widerøe opplyser til Bergens Tidende at på de fleste av deres innenriksflyginger fyller de dobbelt med drivstoff, og at de tar i bruk flyplasser hvor det ikke er streik. Utfordringen for flyselskapet er de rutene som er for lange.– Hovedutfordringene kommer nok på slutten av dagen. Da har vi gjerne forskjøvet mange flygninger, og ansatte har vært på jobb for lenge. Da kan det først komme kanselleringer, sier informasjonssjef i Widerøe, Catharina Solli.Norwegian opplyser til samme avis at også de satser på å fylle drivstoff for tur/retur-reiser samtidig, og å fylle på flyplasser hvor det ikke er streik.– Kan bli krevendeSAS' flyginger vil fortsette å gå omtrent som normalt, men de vil få problemer dersom de ansatte i Oslo også blir tatt ut i streik.– Nå kan vi fylle drivstoff for begge veier og eventuelt mellomlande. I stedet for å kansellere flyginger vil vi prøve å finne andre løsninger, sier kommunikasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, til Bergens Tidende.– Skal man langt og har en mellomlanding, så kan det bli en krevende situasjon, sier Johansen.Møt opp som normaltAlle selskapene ber sine passasjerer følge med på nettsidene, der det vil bli lagt ut informasjon fortløpende.Avinor , som ikke er part i konflikten, opplyser ved 12.30-tiden onsdag at streiken foreløpig ikke har noen konsekvenser for flytrafikken, og at de reisende bør møte opp som normalt.– Hvert enkelt flyselskap avgjør selv hvordan situasjonen håndteres. De som skal ut og reise, bør møte som normalt og ellers forholde seg til informasjonen de får fra sitt flyselskap, sier kommunikasjonssjef i Avinor, Kristian Løksa.