<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kina åpner døren på gløtt for norsk laks

Seks år siden nobelprisutdelingen skapte et iskaldt forhold mellom Kina og Norge, kan laksehandel føre til en oppmykning i forholdet mellom landene.

    Publisert 25. juni 2016 kl. 09.28
    Oppdatert 25. juni 2016 klokken 09.29
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 181 ord

    Kinas nyutnevnte ambassadør i Norge, Wang Min, var veldig positivt til økt samhandel med Norge, da han sammen med fiskeriminister Per Sandberg (Frp) besøkte oppdrettsselskapene Gratangslaks og Kleiva Fiskerifarm i Troms fredag, skriver Fiskeribladet Fiskeren.– Det har gått seks år. Nobelprisutdelingen var et slag for forholdet mellom landene. Men nå er det på tide å få forbindelsen på sporet igjen, sa en åpenhjertig Wang Min.– Får vi dette til, blir vi helter, var Sandbergs umiddelbare reaksjon.Kina brøt all politisk kontakt med Norge etter tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010.Det er spesielt lakseeksporten som har lidd under den manglende dialogen mellom landene.– Vi ønsker å komme i dialog med kinesiske myndigheter for å avklare nærmere hvilke krav som nå står i veien for en utvidet samhandel, sa fiskeriministeren, som har invitert den kinesiske ambassadøren til videre samtaler i Oslo.Wang Min fikk på sitt besøk i Troms sin første selvfiskede fangst.– Den fisken kappet de hodet av og kastet hodet. Da ble jeg sjokkert. Hos oss ville min kone laget en «excellent» suppe av hodet, fortalte ambassadøren smilende.