<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Forskere uenige om kjøttsamarbeid

Forskere er delt i synet på hva et reguleringssamarbeid mellom aktørene i kjøttbransjen vil bety for konkurransen i markedet.

  Publisert 31. aug. 2016 kl. 06.09
  Oppdatert 31. aug. 2016 klokken 06.10
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 163 ord
  Biff - Bilde: Scanpix

  Forrige uke ble rivalene Nortura og Kjøtt- og fjørfebransjens Landsforbund (KLF) enige om et felles forslag til en ny ordning for å regulere markedet. Forslaget innebærer at Nortura fortsetter som regulator, mens aktørene skal samarbeide om reguleringstiltak gjennom et felles bransjeråd. NHO og Bondelaget er positive, men forskerne er uenige om hva forslaget vil bety for konkurransen, skriver Nationen.Seniorrådgiver Ivar Pettersen ved Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) tror det kan skape mer uro.– Det er lett å forstå motivasjonen bak forslaget, men det blir så tvilsomt konkurransemessig at ministeren kan få et påskudd til å fjerne reguleringsansvaret fra samvirkene, sier Pettersen. Han sier uroen rundt reguleringsordningen ikke kan løses gjennom tettere samarbeid. Pettersen mener det er nærliggende å kalle et samarbeid mellom industrielle aktører i bransjen for et monopol.BI-professor Per Ingvar Olsen er ikke bekymret for konkurransen og mener forslaget er en klok måte å videreføre markedsreguleringen på.– Poenget er at ordningen skal fungere konkurransenøytralt. Ingen skal bli diskriminert eller få fordeler. (©NTB)