<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ankesak i Panama Papers-saken i gang

To varslere og en journalist møtte mandag i retten i en ankesak etter at to av dem ble dømt i juni for å ha avslørt hvordan store selskaper brukte lovverket i Luxembourg til å unngå skatt.

    Publisert 12. des. 2016 kl. 11.41
    Oppdatert 12. des. 2016 klokken 11.42
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 152 ord

    De to varslerne, franskmennene Antoine Deltour og Raphael Halet, var ansatt i revisjonsselskapet PwC. De ble i juni dømt til betinget fengsel i henholdsvis tolv og ni måneder. De valgte å anke, og ankesaken startet mandag.Journalisten Edouard Perrin, som også var tiltalt i saken, ble frikjent i juni, men måtte likevel møte i retten mandag i ankesaken, fordi påtalemyndigheten mener han kan knyttes til de to tidligere PwC-ansatte.Dokumentene ble opprinnelig brukt i en sak som Perrin sto bak for fransk fjernsyn i 2012, men det var først to år senere at den såkalte Panama Papers-avsløringen kom. Det skjedde da stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) offentliggjorde de 30.000 sidene. Lekkasjen fikk kallenavnet LuxLeaks og viser hvordan advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama hjalp til med å opprette såkalte postboksselskaper. Selskapene er i seg selv ikke ulovlige, men dokumentene viste at flertallet av dem hadde som hovedoppgave å skjule de egentlige eierne. (©NTB)