<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Det beste året noensinne for norske fiskere

2015 var det beste året noensinne for norske fiskere - og 2016 ble enda bedre. 

  Publisert 31. des. 2016 kl. 08.18
  Oppdatert 4. jan. 2017 klokken 08.52
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 481 ord
  OSLO 20101118. Neptune Network gjennomførte torsdag en kongekrabbe-aksjon utenfor Fiskeridepartementet, med krav om at det innføres et stort utrydningsfiske av krabben. Her vises krabbens rogn frem.Foto: Heiko Junge / Scanpix . Junge, Heiko

  Totalt vil eksportverdien av norsk sjømat passere 90 milliarder kroner i 2016, og det blir rekorder både for lakseoppdrett og «vanlig» fiskeri.2016 blir tidenes år for norske fiskere, og det for tredje år på rad, skriver DN i dag.To dager før året er omme var det solgt vill fisk for 11,5 milliarder kroner i distriktet til Norges Råfisklag, det vil si i Nord-Norge og Trøndelag ned til Mørekysten. Fjorårets rekord på 9,7 milliarder ble passert allerede i oktober, skriver avisen.Torskeprisen er også doblet, fra 11 til 22 kroner kiloet i løpet av de tre siste årene, og rekordhøye laksepriser har også ført til at ferskpakket torsk har erstattet laks i butikkhyllene i Europa.Assisterende direktør Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag mener markedet og prisene også ser bra ut i 2017.Konge i krabbeDet er også rekord i krabber. Fiskerne får 40-50 kroner mer per kilo for kongekrabbe, nesten 50 prosent mer enn i fjor. Og sammen med rekordhøy kvote passerer eksportverdien for norsk kongekrabbe i år for første gang en halv milliard kroner.– Det er fantastisk. Fiskerne har fått opp mot 150 kroner kiloet i snitt for de største krabbene. Det er en fantastisk verdiskaping, sier assisterende direktør Svein Ove Haugland i Norges Råfisklag, til DN.– Vi fiskere har oppgangstider. Dette er det beste året vi har hatt. Fjoråret var det beste og det blir enda bedre i år, sier Martin Solhaug, fra Flakstad, til avisen.På den femten meter lange sjarken hans, «Vibeke Cathrin», oppkalt etter kona til skipperen, håvet han inn krabber for 10 millioner kroner i fjor og «det blir enda bedre i år», sier han.Oppdrettsrekord2016 ble det mest elleville året for oppdrettslaks noensinne, men alt tyder på at starten på 2017 kan bli enda bedre.Flere industrikilder nyhetsbyrået Reuters har snakket med, tror at lakseprisene vil stige til mellom 77 og 78 kroner neste uke.– Det er ingen år som har vært som 2016. 2015 var et rekordår med 42 kroner pr. kilo for laks, og 62 kroner kiloen i 2016 er overlegent best i moderne tid, sier Søren Martens, sjef for laksebørsen Fishpool til Finansavisen i dag.Kraftig aksjehoppSamtidig har lakseaksjene hatt en sterk utvikling. Sjømatindeksen på Oslo Børs har steget mer enn 56 prosent i år, og den består i all hovedsak av oppdrettsaksjer.Norway Royal Salmon og Grieg Seafood steg for eksempel henholdsvis 155 og 161 prosent i 2016.Det er liten grunn til å tro at prisene vil falle mye i året som kommer. Ifølge iLaks og Akvafakta  er det bare 1 prosent mer biomasse i sjøen i 2017 enn i 2016.– Prisene blir sterkest i første kvartal, med et snitt spotpris på 73,50 kroner pr. kilo. Deretter faller de kraftig i andre halvår, og vi forventer en nedgang på 9 kroner pr. kilo i snitt på halvåret, sier Martens, som likevel spår en sterk avslutning også neste år.– På slutten av året blir kiloprisen på 65 kroner, sier han til Finansavisen.