<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Her finner du verdens verste skatteparadiser

Multinasjonale selskaper gjemmer unna 100 milliarder kroner hvert år i skatteparadiser – og flere av landene på «topp ti»-lista er i Europa, viser ny rapport fra den britiske veldedighetsorganisasjonen Oxfam.

    Publisert 12. des. 2016 kl. 10.18
    Oppdatert 12. des. 2016 klokken 10.21
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 194 ord

    – Skatteparadiser hjelper store selskaper til å suge ut milliarder av dollar fra utviklingsland hvert år. Det fører til et svært ujevnt økonomisk system som etterlater millioner av mennesker uten muligheter for bedre liv, sier Esme Berkhout i Oxfam i en kommentar til rapporten.Nederland, Sveits, Singapore, Irland, Luxembourg, Hongkong, Kypros, Bermuda, Cayman-øyene, Bahamas, Jersey, Mauritius, Curacao og De britiske jomfruøyene er på Oxfams liste over verdens verste skatteparadiser.Lover og smutthullOrganisasjonen har utarbeidet listen ved å undersøke hvordan stater anvender seg av lover som gjør skatteunndragelse mulig. Blant kriteriene er 0 prosent bedriftsskatt, manglende internasjonalt samarbeid mot skatteunndragelse og «urettferdig og uproduktive skatteinsentiver».Oxfam anslår at multinasjonale selskaper koster fattige land minst 100 milliarder dollar i år på skatteunndragelsen. Det tilsvarer over 850 milliarder norske kroner.Større globalt problem– Beløpet er mer enn nok til å gi utdanning for alle de 124 millioner barn som i dag ikke har mulighet til å gå på skole, og til å betale helsehjelp som kan redde livet til seks millioner barn, heter det i rapporten.Men skatteparadiser er bare en del av det globale problemet, ifølge Oxfam, ettersom stater rundt om i verden reduserer sine bedriftsbeskatning i kampen om investeringer. (©NTB)