<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Høie kaller legemiddelindustrien uetisk

Helseminister Bent Høie (H) anklager legemiddelindustrien for å ta urimelig høye priser for nye medisiner og kaller industrien uetisk.

    Publisert 29. des. 2016 kl. 06.17
    Oppdatert 29. des. 2016 klokken 06.17
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 167 ord

    Ifølge Beslutningsforum for nye metoder, som avgjør om nye legemidler skal tas i bruk, ble det i 2016 godkjent medisiner som til sammen påfører sykehusene en kostnadsvekst på 300 til 350 millioner kroner, skriver Dagens Næringsliv.– Vi ser at industrien krever urimelig høye priser på enkelte områder. Man venter å få tilbakebetalt investeringer som er gjort i utvikling av legemidler, på ekstremt kort tid og med ekstremt høy fortjeneste. Dette mener jeg er uetisk, sier Høie til avisen. Han ber industrien ta sitt samfunnsansvar på alvor og operere med priser og vilkår som er akseptable.– De kan ikke forvente en fortjeneste som en ellers kun finner i kjeltringvirksomhet.Administrerende direktør Karita Bekkemellem i bransjeforeningen Legemiddelindustrien sier Høie driver med ansvarsfraskrivelse.– De vil sette et kjeltringstempel på en bransje som driver profesjonelt og kommersielt og er avhengig av å være på børs, svarer hun på kritikken fra Høie. Hun forsvarer de høye prisene med omfattende og langvarig forskning og noen ganger forskning og medisiner det ikke blir noe av. (©NTB)