<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

To økonomer om de siste shopping-tallene

Både Marius Gonsholt Hov og Erik Johannes Bruce mener den norske detaljhandelen var overraskende svak i november.

    Publisert 29. des. 2016 kl. 08.59
    Oppdatert 29. des. 2016 klokken 09.02
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 203 ord

    Tirsdag morgen slapp Statistisk Sentralbyrå sesongjusterte tall som viste at detaljhandelen steg med 0,2 prosent fra oktober til november. Det var i tråd med konsensus.Veksten fra september til oktober var på 0,9 prosent. Veksten var svakere enn Handelsbanken Capital Markets' Marius Gonsholt Hov hadde ventet. Meglerhuset hadde ventet en økning på 0,8 prosent siste måned. Meglerhuset slår fast at det er usikkerhet rundt effekten av Black Friday. Handelsbanken hadde ventet en større effekt av denne store salgsdagen.Detaljhandelen har økt noe siden mars, men har vært lite endret siden januar. Det overordnede inntrykket er ifølge meglerhuset at handelen fortsetter å være ganske flat. Det ventes ikke noe snarlig oppsving.Nordeas Erik Johannes Bruce skriver i en oppdatering at de ventet at detaljhandelen vil ta seg ytterligere opp i 2017 i tråd med Norges Banks syn. Meglerhuset ventet en økning i detaljhandelen på 0,5 prosent fra oktober til november.Nominelt har salget økt med 3 prosent det siste året, men som følge av kraftig prisvekst har veksten vært rundt null, slår han fast. Den sterke prisveksten har vært midlertidig som følge av kronesvekkelsen. Bruce tror prisveksten vil bli svakere i 2017.Ifølge Bruce er november/desember-tallene kraftig påvirket av julehandelen. Han vil derfor se desember-tallene før han kommer med sterke konklusjoner.