<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter nytt krakk på Island

En femdobling i antall utenlandske turister har på rekordtid reddet den islandske økonomien etter finanskrisen. Nå fryktes nytt krakk.

Publisert 17. juli 2017 kl. 10.31
Oppdatert 17. juli 2017 klokken 10.36
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 221 ord
blue-lagoon-iceland-07.jpg

I 2010 ble flytrafikken over store deler av Europa preget av vulkanutbruddet på Eyjafjallajökull. Da kom rundt 460.000 turister til Island. I år kommer det nærmere 2,5 millioner. Veksten så langt i år er nærmere 40 prosent, skriver DN.Skyhøye priserDNs reisebyrå klarte kun å finne ett hotell i Reykjavik med ledige rom første uken i juli. Prislappen per døgn kom på 190.000 islandske kroner, tilsvarende 15.000 norske. Prisene på Airbnb er også skyhøye, gjerne opp mot 3000 kroner for én natt i en liten leilighet for to personer.Boom eller bust– En så sterk vekst på så kort tid, er ikke bærekraftig. Det skaper et enormt press på alt fra infrastruktur til arbeidskraft og ikke minst på prisene, sier Grimur Sæmundsen, konsernsjef for turistattraksjonen Blue Lagoon og styreleder for Icelandic Travel Industry Association til DN. Han venter at Blue Lagoon vil få 1,3 millioner besøkende i år.– Det er litt typisk Island, dette. Det er enten boom eller bust, legger han til. Røff sjø– Vi mangler arbeidskraft i alle sektorer, og turistattraksjonene er overfylte. Alle innser at noe må gjøres, men ingenting skjer, sier Jon Bjarki Bentsson, sjeføkonom i Islandsbanki til DN.– I finanssektoren er det frykt for at dette skal bryte sammen. Det er helt klart en fare for et nytt krakk. Vi tror vel ikke på en total kollaps, men det kan igjen bli røff sjø her, sier Bentsson.