<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Flere nordmenn ulovlig hacket av FBI

Amerikanske FBI skal ha benyttet ulovlige hackingmetoder for å avsløre brukere av et internasjonalt overgrepsnettsted. Flere nordmenn er blant de avslørte.

Publisert 21. okt. 2017 kl. 12.08
Oppdatert 21. okt. 2017 klokken 12.09
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 184 ord
Hacking. Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix

I forbindelse med etterforskningen av et internasjonalt overgrepsbildenettsted ble sju menn i januar pågrepet i Norge.Adresseavisen skriver lørdag at det norske omfanget av saken er mye større enn først antatt. Kripos opplyser nå at det er opprettet sak mot 43 nordmenn som følge av etterforskningen.Ifølge avisen kan flere av disse sakene ha bakgrunn i ulovlig hacking gjort av FBI. Denne hackingen har avslørt nordmennenes IP-adresser og ført til pågripelsene.Metodene som amerikanske FBI hadde brukt var nemlig ikke tillatt i Norge i 2015, da aksjonen og overvåkingen av nettstedet startet. Utenlandske myndigheter har heller ikke lov til å ta seg inn i datamaskiner her i landet.I USA har flere domstoler slått fast at FBIs metode var ulovlig, fordi den har blitt brukt utenfor nedslagsfeltet til retten som godkjente bruken.Ifølge Adresseavisen har Kripos i samtlige saker omtalt hackingen på en slik måte at verken domstoler, forsvarere eller lokalt politi har forstått at utgangspunktet er bevis innhentet ulovlig.Kripos har ikke ønsket å svare konkret på hva som har vært utgangspunktet for sakene, men bestrider at de har vært kjent med opplysninger som tilsier at IP-adressene ikke kunne brukes.(©NTB)