<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Airthings vant pris på ren luft

TEKNOLOGI: De gir oss en tryggere og sunnere hverdag, hevder eksportpris-juryen. Airthings fra Oslo er årets eksportbedrift.

Publisert 20. april 2018 kl. 15.46
Oppdatert 25. april 2018 klokken 15.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 466 ord

(Finansavisen): – Vi har bevist at vi klarer å nå ut i verden med et norsk forbrukerprodukt, og det er vi ekstremt stolte av, sa Erlend Bolle i en video som ble vist på Eksportkonferansen onsdag.Bolle er teknologidirektør og gründer i Airthings, som utvikler og produserer målere for CO2, radongass og andre skadelige gasser.På Eksportkonferansen ble Airthings kåret til årets norske eksportbedrift.«Vinneren av årets Eksportpris utvikler produkter som bidrar til å gi oss en tryggere og sunnere hverdag», skriver juryen i begrunnelsen.– Dyp ekspertiseSelskapet har bygget opp et sterkt forsknings- og utviklingsmiljø, med kjernefysikere og ingeniører som jobber med sensorer og produktutvikling.Ifølge juryen har de dyp ekspertise innenfor programvare og elektronikk samt et internasjonalt salgs- og markedsapparat.Før påske flyttet Bolle og resten av Airthings inn i nye lokaler i Wergelandsveien i Oslo sentrum.– Hva har dere gjort riktig for å nå dit dere er i dag?– Vi har produkter som skiller seg ut i markedet, i tillegg til at vi løser et reelt problem, sier Øyvind Birkenes, adm. direktør i Airthings til Finansavisen.Ifølge Kreftforeningen er radon medvirkende til at rundt 370 nordmenn får lungekreft hvert år. I USA anslås det at rundt 21.000 dør som følge av radoneksponering hvert år.– For Airthings har det også betalt seg å virkelig skalere opp markedsføringen. Vi har turt å satse i Europa og Asia og fått distribusjon gjennom kanaler som Amazon, Best Buy og Home Depot, sier Birkenes.– Veldig viktig– Hva kan dere bruke oppmerksomheten til?– For oss er medieoppmerksomhet veldig viktig. Vi selger målere og utstyr som er knyttet til radon. De fleste vet lite om farene ved radon, men når det blir oppmerksomhet om gassen, merker vi at folk vil vite mer, sier Birkenes.– Vil ikke kundene finne frem uansett hvis produktet er godt nok?– Det er ikke mange som tenker: Oi, i dag skal jeg ut og kjøpe meg utstyr for radonmåling.– Når det gjelder luftmåling må du ut og informere om hvor radonproblemet er, og så tilby en attraktiv løsning på problemet.Så langt har selskapet solgt 150.000 enheter, hvor mesteparten er av den første utgaven av produktet. I fjor lanserte de imidlertid en ny versjon, Airthings Wave, som er utviklet av Airthings i Oslo ved hjelp av produktdesign fra Eggs Design, og minner mest om en røykvarsler.Produksjonen foregår hos Norautron i Horten og hos en produsent i Tunisia.– Wave er laget for å kunne leve i årevis uten at folk blir irritert av utseendet, sier Bolle.Måleren lyser grønt, gult eller rødt avhengig av radonnivået, og kan dessuten kobles til smarttelefoner. Produktet markerer det første steget inn i tingenes internett.De to andre finalistene til prisen var Orkel i Trøndelag og Aker Biomarine i Akershus. I alt var det 47 nominerte bedrifter fra alle næringer og bransjer, men med overvekt av virksomheter innenfor bioøkonomien og havrommet.Mer om Airthings