<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bane Nor digitaliserer for 20 milliarder kroner

Bane Nor skal investere 20 milliarder kroner i moderniseringen av jernbanen. Foretaket beskriver satsingen som tidenes modernisering av norsk jernbane.

Publisert 6. apr. 2018 kl. 14.19
Oppdatert 6. apr. 2018 klokken 14.22
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 209 ord

Satsingen skal foregå i løpet av en tiårsperiode, og skal ifølge Bane Nor sette Norge i førersetet i Europa innen digitalisering av jernbanen. Det betyr at signalene formidles ved hjelp av et nytt IKT-utstyr om bord i togene, og ikke gjennom dagens analoge lyssignaler langs linjen.Foretaket har fredag signert en teknologikontrakt på 7,5 milliarder kroner med Siemens, som skal levere det nye signalsystemet.I tillegg kan et nytt digitalt system for styring av togtrafikken, som også er en del av satsingen, gjøre førerløse tog mulig i fremtiden. Systemet skal gi en mer pålitelig og punktlig styring av trafikken, ifølge Bane Nor.Thales er tildelt en kontrakt på 650 millioner kroner for denne nye programvareløsningen for styring av togtrafikken.Bane Nor har også tildelt Alstom en kontrakt på 2 milliarder kroner for leveranse av ERTMS (European Rail Traffic Management System) for tog, lokomotiver og arbeidsmaskiner. Systemet skal erstatte kontrollsystem på kjøretøyene hos i alt 14 ulike jernbaneforetak.ERTMS er et felles europeisk signalsystem EU har jobbet for i flere tiår. Målet er å gjøre det enklere for togselskaper å operere i flere europeiske land, og dermed øke konkurransen i EUs indre marked.Leveransen inkluderer systemutvikling, design og ombygging av rundt 400 kjøretøy eid av Norske Tog, Flytoget, CargoNet, Bane Nor og en rekke andre selskaper.(©NTB)