<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ville adoptere bort tre ukjente barn - og avskjære dem kjempearv

JUS:Ved hjelp av en adoptivfar og 55.000 kroner i månedlig barnebidrag har Kristian Siem kjempet for å forhindre tre ­hemmelige ­småbarn milliardarv – og at ­dramaet skulle nå offentligheten.

  Publisert 30. apr. 2018 kl. 10.27
  Oppdatert 30. apr. 2018 klokken 12.17
  Lesetid: 10 minutter
  Artikkellengde er 2418 ord

  (Publisert i Finansavisen lørdag 28. april 2018): I nesten ti år har milliardær Kristian Siem hatt et hemmelig forhold til en norsk kvinne. I løpet av denne tiden har hun født tre barn. Med partner Andreas Mellbye i Wiersholm som våpendrager forsøker Siem å fremforhandle en avtale der Siem slutter seg til en adopsjonssøknad der elskerinnens nye, bipolare mann skal adoptere barna mot et månedlig barnebidrag på 15.000 kroner til ham og 40.000 kroner til eks-elskerinnen.Ifølge det siste avtaleutkastet skal ingen av barna ha krav på arv fra Siem hvis adopsjonen gjennomføres. Til gjengjeld ettergir han et lån på 424.237 euro for et boligkjøp i Spania. Går ikke adopsjonen gjennom får barna kun pliktdelsarv, som for tiden etter norsk lov tilsvarer 1 million kroner.Elskerinnen og adoptivfaren fraskriver seg også retten til å kreve DNA-testing av Siem, mens Siem på sin side skal ha rett til å kreve privat DNA-testing av partene og hennes tre yngste barn.«He’s a big guy»Kvinnen forteller at relasjonen mellom henne og Siem startet i juni 2007, da han ringte treningssenteret hun jobbet ved og spurte om å få en privattime. Kvinnen, som på dette tidspunktet ikke visste hvem milliardæren var, gikk med på å ta imot ham allerede samme dag. Et par dager senere ønsker han en ny privattime, denne gang hjemme hos seg selv i Holmenkollåsen. Noen måneder senere stiller hun igjen opp som trener.Sommeren etter kysser han henne for første gang, og kjærlighetsforholdet varer fra 2008 til høsten 2017.Det var først da kvinnen kom hjem til Siem i Oslo for å gi ham privattimer at hun ble fortalt om bakgrunnen hans, innen shipping og oljeservice. Da begynte hun også å forstå at han var svært godt økonomisk stilt.– Da husker jeg at jeg tenkte «wow, he’s a big guy».Siem er en av Norges rikeste menn, og er ifølge Kapital god for 5,9 milliarder kroner. Han lærte shippingfaget hos Fred. Olsen på 1970-tallet, og bygget etter hvert opp en milliardformue gjennom investeringer i gjeldstyngede selskaper.I dag jobber han som investor på heltid, der oljeserviceselskapene Subsea 7 og Siem Offshore er de mest sentrale selskapene.Selv om han bodd store deler av livet sitt i England og Sveits, er han fortatt norsk statsborger.* Født 7. februar 1949. Sønn av Martin Siem, som var Aker-sjef og deretter Fred. Olsen-direktør.* Utdannet siviløkonom ved Handshøyskolen BI, og lærte shippingsfaget hod Fred. Olsen på 1970-tallet. Har vært innvolvert i selskaper som Norwegian Cruise Line, Wilrig, Transocean, Søndenfjeldske og Kværner.* I dag er han investor på heltid, med oljeserviceselskapene Subsea 7 og Siem Offshore. Er styreformann i Siem Industriesm et tidligere børnotert selskap med eierinteresser innen olje, gass og shipping.* Ble i 2011 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden for sin "innsats for næringslivet".* Bosatt i England og Sveits, og norsk statsborger.* Er gift med Karen Anne Siem, og har fire voksne barn i England som gjør seg bemerket innen musikk og kunst: Sasha, Charles, Sophie og Louisa Siem.Beskyttet SiemIfølge kvinnen, som nå er i 40-årene, tok det tid før forholdet ble ­romantisk mellom dem, i ­hovedsak fordi milliardæren er gift. Hun var lenge bare hans private trener.– Jeg sa til ham at jeg syntes han var tiltrekkende, men at vi ikke kunne gjøre noe ettersom han er gift. Det var noe han fortalte meg med en gang, at han er gift og at han har fire barn. Derfor hadde vi en lang diskusjon om vi burde innlede et forhold eller ikke, forteller hun.Første barn ble født i 2011. Et par år senere kom nummer to, og i 2016 kom sistemann til verden. Kvinnen mener hun hele tiden har vært klar på at barna skulle være hennes ansvar. Siem skal også tidlig ha fortalt at de ikke kunne regne med å få noen arv etter ham.– I de årene vi var sammen var min førsteprioritet å beskytte navnet hans. Jeg har aldri nevnt hvem han er, det har aldri kommet frem overfor noen at det er en jeg har barn med. Jeg elsket denne mannen, sier hun.I London bor Siems kone og hans fire voksne barn. Inntil i fjor høst skal de ikke ha ant noen ting farens nære relasjoner i Oslo.Kjøpte hus sammenEn stund ut i forholdet begynte Siem ifølge kvinnen å betale henne penger. I flere år skal han ha betalt 15.000 kroner i måneden. Men med en voksende barneflokk å ta vare på strakk ikke pengene til, og det siste året skal hun ha mottatt 25.000 kroner pr. måned.– På den måten kunne jeg fortsette å studere og ta meg av den eldste sønnen min, som jeg har aleneansvaret for. Jeg ble ekstremt knyttet til Kristian, sier hun.I 2012 kjøpte hun en del av en tomannsbolig i Oslo. Prisen var 7,85 millioner kroner. 7 av disse millionene fikk hun angivelig låne av Siem, resten var egenkapital fra et tidligere leilighetssalg. I dag står hun som eneeier av huset. Et styremedlem i et av Siems selskaper har imidlertid pant i huset på salgssummen.I tillegg skal Siem ha hjulpet kvinnen med et lån for å kjøpe huset i Spania i 2014.– Jeg visste at han var milliardær, men jeg var veldig klar på at de pengene skal ikke jeg ha noe med. Det er ikke det som driver meg. Men jeg ville ha et godt og stabilt liv selv, sier hun.Påtok seg farskapetOmtrent annenhver måned kom Siem på besøk til sin norske familie, forteller kvinnen. Noen ganger oftere, noen ganger sjeldnere. Om sommeren og rundt juletider så de ham ikke like mye, da tilbrakte han tid med sin kone og de voksne barna.Men om kvinnen ikke fikk mye hjelp i det daglige fra Siem, fikk hun desto mer hjelp fra sin mannlige venn og treningskollega. For et par år siden flyttet vennen inn hos kvinnen, og har siden den gang hjulpet henne med å kjøre barna til skole, barnehage og fritidsaktiviteter. Ved juletider i fjor ble de enige om å gifte seg.– Før alt dette begynte å endres hadde vi et godt forhold. Vi satt rundt middagsbordet og diskuterte samfunnsspørsmål, politikk og slike ting. Normale ting folk prater om. Vi hadde ganske givende samtaler. Jeg laget middager til ham, forteller vennen.– Hadde Siem noen problemer med din rolle i dette? Det er en litt annerledes familiestruktur?– Han sa til meg at det var veldig fint at vi tre kunne ha et så godt forhold, der vi kunne prate åpent sammen, sier han.Sommeren 2016, like før det siste barnet ble født, foreslo kvinnen at vennen skulle påta seg farskapet. Årsaken var at hun hadde fabrikkert en historie om faren til de to andre barna, som nå begynte å bli vanskelig å opprettholde. På deres fødselsattester står far oppført som ukjent.– Jeg sa det for å beskytte barna, så de kunne gi et navn når noen spurte dem. Men det var umulig å fortsette å si at den ukjente mannen var faren da det tredje barnet var på vei. Derfor foreslo jeg at han kunne stå som far for det siste barnet, sier kvinnen, og viser til vennen sin.– Kristian mente det var et ­fabelaktig forslag, hevder han.Hemmelig avtaleÅret etter begynte imidlertid forholdet å endre seg. Etter en krangel skal Siem ha sluttet å komme på besøk. Et par måneder senere, høsten 2017, fortalte han familien sin i London om forholdet og barna han har med kvinnen i 40-årene. Deretter ble det etablert kontakt mellom kvinnen og en advokat i Wiersholm, som er Siems juridiske rådgivere.– Advokaten fortalte at han hadde informert familien sin, og at jeg ikke fikk ha kontakt med Kristian. All kontakt skulle gå gjennom advokatfirmaet, sier hun.Og i fjor høst fikk de to presentert det første utkastet til en hemmelig avtale mellom kvinnen, vennen og Siem. I denne går det frem at kvinnen da var uten arbeid, og at mannen var student. Ifølge utkastet skulle Siem betale et totalt månedlig bidrag på 35.000 kroner i to år, og deretter 25.000 kroner i måneden frem til det siste barnet var 18 år. Vennen skulle påta seg foreldreretten til alle de tre barna, og ikke bare det ene han allerede stod som far til.Avtalen, og omstendighetene rundt, skulle holdes hemmelig. De mindreårige barna skulle forbli i troen om at vennen var deres far. Boliglånet på 7 millioner kroner skulle løpe rente- og avdragsfritt frem til yngstemann var myndig, og deretter innfris – så fremt alle de øvrige punktene i avtalen, slik som konfidensialitetsklausulen, var overholdt.Hvis punktet om hemmelighold ble brutt ville dessuten de månedlige bidragene stoppe.Men kvinnen og vennen følte at avtaleforslaget ikke var godt nok. De mente bidraget som ble tilbudt var for lavt, både på grunn av at ingen av dem hadde særlig inntekt og at kostnadene ved å ha barn er høye, og fordi vennen ikke ble kompensert godt nok for å påta seg farskapsansvar for Siems barn.Dessuten lanserte de en DNA-testing av de mindreårige barna og Siem, med tanke på et fremtidig arveoppgjør. Siem sier til Finansavisen at han har vært villig til å ta en DNA-test (se undersak), og åpnet for å ta med pliktdelsarv i avtalen.Artikkelen fortsetter under faksimilen

  Like før jul legger kvinnen og vennen frem et forslag som innebærer at de får totalt 55.000 kroner i måneden frem til det yngste barnet fyller 18 år. Alle lån skal slettes, det foretas ingen DNA-testing og barna blir ikke fortalt hvem som er deres egentlige far. Det garanteres også at de to ikke tar kontakt med Siem-familien i fremtiden.– Vi har følt oss veldig presset. Han presser meg til å adoptere barna, hvis ikke kommer alle disse økonomiske bekymringene gjennom avtalen. Han setter det som et kriterium, og hvis adopsjonen ikke gjennomføres blir det represalier, sier vennen.Kristian Siem:Større økonomisk pakke enn lovens krav
  «Ikke minst av hensyn til de involverte, særlig de mindreårige barna, er det sterkt beklagelig at dette er blitt gjort til en offentlig sak. Jeg kan ikke forstå at det fremmer noen legitime interesser. Tvert imot», skriver Siem.«Før dette ble en mediasak har jeg tilbudt meg å gjennomføre en DNA-test for å avklare det biologiske farskapet. Dersom det skulle vise seg at jeg er biologisk far til ett eller flere av barna, vil jeg selvsagt oppfylle alle mine økonomiske forpliktelser», skriver han.Artikkelen stod på trykk i Finansavisen lørdag 28. april 2018

  Følte seg pressetVennen hadde også informert om at de ønsket kontakt med Siems familie i London for å fortelle sin versjon av saken, noe Siem gjennom sine advokater i Wiersholm avviste som utpressing og trusler. Forhandlingene mellom partene fortsatte i november og desember, og i desember sendte likevel vennen et brev til Siem-familien. Vedlagt var bilder av barna. Ifølge ham var svaret han fikk fra London kort. Familien mente det var opp til Kristian Siem å håndtere situasjonen.Men før en avtale underskrives, legges ytterligere elementer inn. Og nå begynner kvinnen og vennen å føle seg presset. En adopsjon må på plass, i tillegg til de øvrige garantiene. Hvis ikke får dette store økonomiske konsekvenser. Blant annet må huset i Spania selges, og innen 30 dager etter et adopsjonsavslag skal pengene være på Siems konto. Overholdes ikke konfidensialitetsklausulen må alle lån tilbakebetales med 2,5 prosent rente.De to har ingen juridisk bistand i denne saken.– Vi har ikke noe annet valg enn å gå ut med dette nå. Vi er bekymret for hva som kan skje. Han har mye makt og mye penger, og det fremsettes hele tiden nye krav, mener kvinnen.Hun er ikke bekymret for de økonomiske konsekvensene ved at saken blir offentlig kjent. Hun mener hun aldri har vært avhengig av Siem økonomisk.– Dette forholdet har ikke vært drevet av at Kristian Siem er milliardær. Det har aldri vært slik at jeg har tenkt «hvor mye penger kan jeg få ut av ham». Vi er så lei og føler oss så presset at vi bare vil komme oss videre, sier hun.– Totalt var det snakk om i overkant 25 millioner kroner, utover tidligere betydelige bidrag, skriver Kristian Siem om det mislykkede forsøket på å inngå en avtale med kvinnen og hennes venn.Kristian Siem er blitt forelagt alle påstander fra kvinnen og hennes venn. I tillegg har Finansavisen stilt ham en rekke spørsmål på epost.Han ønsker ikke å svare på spørsmålene, men har kommet med en uttalelse gjennom sin advokat, Andreas Mellbye i Wiersholm. Her skriver han at dette i utgangspunktet er en strengt privat sak mellom hans kone og ham og deres felles barn på den ene siden, og mellom kvinnen, hennes venn og ham på den andre siden.Han understreker at det fortsatt er usikkerhet om farskapet, men mener til tross for dette at avtaleforslaget han la frem for kvinnen og vennen er en «vesentlig større økonomisk pakke enn lovens krav».«Totalt var det snakk om i overkant av 25 millioner kroner, ut over tidligere betydelige bidrag», skriver han.DNA-testI uttalelsen skriver Siem også at han har vært villig til å la seg DNA-teste:I avtaleutkastet som ble presentert for kvinnen og hennes venn i januar, blir det imidlertid foreslått at det ikke skal kunne kreves DNA-testing av Siem, men at Siem på sin side skal ha rett til å kreve DNA-testing av partene og barna.Noen uker senere blir dette punktet utdypet i en epostutveksling mellom Mellbye og kvinnens venn som Finansavisen har fått tilgang til:«K (Kristian Siem, red. anm) kan som tidligere nevnt være åpen for DNA, men før jul bekreftet du at X + Y (kvinnen og hennes venn, red. anm) ikke ville kreve dette. Dette skulle med andre ord være en rettighet bare K hadde. At du nå likevel foreslår DNA testing før en avtale blir inngått innebærer et avvik fra hva vi var enige om», skriver Mellbye og fortsetter.«Skal K likevel gå med på dette, må vi nærmere avklare forholdet til konfidensialitet og også bedre forstå hva X + Y ønsker å oppnå med den eventuelle testingen. K har jo uansett tilbudt seg å yte barnebidrag, ref. enigheten fra før jul.»TausFinansavisen har også stilt Siem følgende spørsmål:- Boliglånet ettergis etter 17 år forutsatt at avtalen etterleves fullt ut for X og hennes venn. Har Siem forståelse for at dette oppfattes som urimelig press?- Hvordan vil Siem forsvare at han med avtaleutkastet forsøker å få en forelder til å frasi en potensiell arv på vegne av de mindreårige barna?- Er Siem kjent med at alle barn gjennom barnekonvensjonen har krav på å få vite hvem sine biologiske foreldre er?Siem ønsker ikke å svare på noen av disse spørsmålene utover ut­talelsen.