<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mattilsynet forbyr import av gatehunder

Mattilsynet setter nå foten ned og forbyr import av gatehunder til Norge. Tilsynet mener slik import, uansett hvor velment den er, truer dyre- og folkehelsen.

    Publisert 13. juni 2018 kl. 12.48
    Oppdatert 13. juni 2018 klokken 12.51
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 332 ord

    For å beskytte dyr og mennesker fra potensielt dødelige sykdommer innfører derfor Mattilsynet, på oppdrag fra Stortinget, en innstramming som skal stanse importen av gatehunder til Norge.– Vi forstår svært godt at mange ønsker å hjelpe disse hundene, men risikoen er altfor stor. Potensielt dødelige sykdommer som rabies og revens dvergbendelorm kan følge med på reisen selv om hunden er vaksinert og har alle papirer i orden, sier Karen Johanne Baalsrud, direktør for planter og dyr i Mattilsynet.Til tross for gjentatte advarsler i flere år fra fagmiljøene, så har importen av gatehunder likevel fortsatt.Alvorlige sykdommer– Mange forbarmer seg over hunder de møter på gata i ferien. Det de ikke ser er virusene, parasittene og bakteriene disse hundene bærer på. Sykdommene kan være vanskelige å oppdage og å behandle, og utfallet for hunden kan i verste fall være dødelig, understreker Baalsrud.Det er i Norge oppdaget flere tilfeller av alvorlige sykdommer og parasitter hos importerte gatehunder. Enkelte av disse kan også forårsake sykdom hos mennesker.– Vår oppfordring har i lang tid vært at folk må hjelpe hundene i hjemlandet. Den oppfordringen har dessverre ikke hatt noen effekt. Derfor strammes nå praktiseringen av regelverket kraftig inn. I praksis vil det nå si at det ikke er mulig å hente en gatehund til Norge, sier Baalsrud.Ingen konsekvenser for ferieturenDe nye reglene vil ikke få konsekvenser for dem som reiser på ferie med hundene sine, eller for seriøse oppdrettere, men fra og med 1. juli må du dokumentere at hunden du skal ta med til Norge har vært i ditt eie og under din kontroll i minst seks måneder.Innstrammingen av regelverket innebærer at gatehunder heller ikke lenger anses som handelsdyr. I praksis vil dette si at det ikke er mulig å ta med seg gatehunder til Norge.I 2016 kom snaut 400 gatehunder til Norge som kommersiell import. I tillegg importeres mange tidligere løshunder privat av sine nye eiere. I fjor var det en høring i Stortinget om et forbud, der særlig veterinærene gikk sterkt inn for dette.(©NTB)