<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Betaler for å bli kvitt «svineriet»

Omsetningsrådet har vedtatt at grisebønder skal få tilskudd for å legge ned driften. Årsaken er at det er altfor mye svinekjøtt på lager.

    Publisert 28. nov. 2018 kl. 06.04
    Oppdatert 28. nov. 2018 klokken 06.07
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 134 ord

    Grisebønder får tilbud om 16.000 kroner per purke om de legger ned driften. I snitt kan grisebønder få litt over 750.000 kroner, skriver Nationen.Det ligger over 5.000 svinekjøtt på reguleringslager og prognosene viser at overproduksjonen neste kan bli på nye 5.700 tonn.Utkjøpsordningen, som er frivillig, skal gjelde inntil 4.000 purker, som er litt over åtte prosent av alle purker her i landet. Ordningen skal finansieres med omsetningsavgift, som blir betalt av bøndene. Ordningen koster 64 millioner kroner.– Produksjonen er for høy både i år og neste år. Produksjonen må ned for å unngå å få for mye på lager. Det er et samlet Omsetningsråd som har vurdert at dette er nødvendig, sier leder Bjørg Tørresdal i Omsetningsrådet til avisen, som også sier følgende:– Vi kan ikke bruke energi på å produsere noe vi ikke trenger.(©NTB)