<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

MRSA påvist i svinebesetning i Norge

For første gang på to år er det påvist et tilfelle av den antibiotikaresistente bakterien MRSA i Norge.

    Publisert 6. feb. 2019 kl. 06.13
    Oppdatert 6. feb. 2019 klokken 06.14
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 160 ord

    Mattilsynet opplyser at Veterinærinstituttet har påvist meticillinresistente bakterier (MRSA) i en svinebesetning i Nordland. Den positive prøven er tatt i overvåkingsprogrammet for MRSA, der 800 besetninger undersøkes hvert år i Norge. Det har ikke vært påvist MRSA i svinebesetninger her til lands siden tidlig i 2017, noe som tyder på at MRSA er lite utbredt her.Prøven er sendt videre et laboratorium som nå undersøker om bakteriene av er av typen LA-MRSA, som vil si at den er en dyreassosiert variant (livestock-associated). LA-MRSA gir sjelden sykdom hos dyr og friske mennesker, men mennesker med svekket helse kan få alvorlige infeksjoner om de blir smittet. Derfor er det viktig å holde forekomsten av LA-MRSA i husdyrbestanden og i befolkningen nede, og ikke minst å holde bakteriene unna helseinstitusjoner som sykehus og sykehjem.LA-MRSA drepes når kjøttet varmebehandles, altså når kjøtt stekes eller kokes, og det er vanlig å gjennomsteke svinekjøtt i Norge. Derfor regnes faren for smitte fra mulig infisert kjøtt som svært liten.(©NTB)