<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Så mye steg prisene

    Publisert 10. mai 2019 kl. 08.00
    Oppdatert 29. aug. 2019 klokken 18.26
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 165 ord

    Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,4 prosent fra mars til april 2019, melder Statistisk sentralbyrå (SSB).Tolvmånedersendringen i KPI var 2,9 prosent i april, mens det ifølge en sammenstilling utført av TDN Direkt på forhånd var ventet oppgang på 2,8 prosent.Ifølge SSB var månedsendringen preget av økte priser i sammenheng med utenlandsreiser.«Prisene på passasjertransport med fly steg 23,2 prosent og det var særlig utenlandsflyvninger som bidro til den målte prisoppgangen. Prisene på pakketurer dro i samme retning, og økningen må sees i sammenheng med at måleperioden sammenfalt med påsken», heter det i meldingen.I motsatt retning viste matvarer og alkoholfrie drikkevarer en prisnedgang på 0,8 prosent, og bidro dermed til å dempe oppgangen.KPI-JAEKjerneinflasjonen (KPI-JAE), som er konsumprisindeksen korrigert for avgiftsendringer og energivarer, steg 0,5 prosent i april.Over året endte kjerneinflasjonen på 2,6 prosent. Her var det ifølge TDN Direkt ventet 2,5 prosent.Les mer hos SSB. PPIProdusentprisindeksen (PPI) steg med 0,7 prosent fra mars til april.Årsaken var ifølge SSB høyere oljepris, men veksten ble dempet av fallende gass- og elektrisitetspriser.Les mer hos SSB.