<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norges beste velferdsprofitører

Publisert 29. juli 2019 kl. 10.18
Oppdatert 27. aug. 2019 klokken 17.45
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 354 ord

(Finansavisen): Den private barnehagekjeden FUS-Barnehagene er blitt en pengemaskin for ekteparet Eli Sævareid og Sigurd Steen Aase fra Haugesund.Barnehageeventyret startet for over 30 år siden, da paret startet selskapet Trygge Barnehager. I 2007 ble FUS-kjeden opprettet som et driftsselskap for alle barne­hagene, skriver Finansavisen.Morselskapet til barne­hagekjeden, Sfr Holding, som drifter og bygger barnehager, økte omsetningen med 6,9 prosent til 2,7 milliarder kroner i fjor.- Overskuddet er ikke våre private midler, men resultatet til alle barnehagene vi driver. Ofte kommer ikke dette tydelig frem i media, sier adm. direktør Eli Sævareid i Trygge Barnehager og FUS-Barnehagene til avisen. - Omsetningen i barnehage­delen av selskapet var om lag 2,5 milliarder kroner. Veksten skyldes at vi har etablert fire nye barne­hager, legger hun til.Samtidig leverte konsernet et årsresultat på hele 143,7 millioner kroner.Med 200 barnehager, tilsvarer det ifølge avisen et årsresultat på 720.000 kroner pr. barnehage.- Resultatet for driften av barne­hagene isolert sett var 99 millioner kroner i fjor. Det er under 4 prosent av omsetningen, legger hun til.På de tre siste årene har Sfr Holding tjent 394 millioner kroner.EkstremvekstNorges største private barne­hagekjede, Læringsverkstedet, som kontrolleres av ekteparet Hans Jacob og Randi Sundby, økte ifølge Finansavisen omsetningen med 29,4 prosent til 3,5 milliarder kroner i fjor. Samtidig leverte det et års­resultat på 90,2 millioner kroner.- Det er stor forskjell på min private inntekt og selskapets årsresultat. Pengene blir ikke forvaltet som min private lomme­bok, men står til selskapets disposisjon, sier adm. direktør Hans Jacob Sundby i Læringsverkstedet til avisen. Veksten skyldes i utgangspunktet et oppkjøp av 26 fritt­stående barnehager i Norge. Selskapet driver 230 barnehager med en kapasitet for 18.000 barn i Norge. Det har også 75 barnehager og skoler i Sverige.Velferdsprofitører?- Hva tenker du om at enkelte politikere kaller dere for velferds­profitører - et ord som kan skape negative assosiasjoner?- Folk kan kalle oss hva de vil. Overskuddene i prosent av omsetningen er lave. De som leverer mat til oss har nok bedre marginer enn oss, svarer Adolfsen avisen.- Barnehager kjøper inn både strøm, mat, dopapir og andre tjenester fra kommersielle aktører, men det er kun vi som driver barnehagene som blir hengt ut for det, legger han til.