<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norsk og dansk næringsliv taklet pandemien best

Til tross for at pandemien har kjempet i mot ulike bransjer, var det færre konkurser i de nordiske landene i 2020 enn i 2019. 

    Publisert 29. jan. 2021 kl. 10.55
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 423 ord
    FÆRRE KONKURSER: Per Ivar Kristiansen kan meddele at de nordiske landene har klart seg overraskende bra til tross for pandemien. Foto: Experian

    Norsk og dansk næringsliv har taklet pandemien best, og alle de nordiske landene hadde færre konkurser i 2020 enn i 2019. Det viser fersk statistikk fra Experian og Enento Group.

    De største reduksjonene er i Danmark og Norge med henholdsvis 34 og 18 prosent.

    I Finland var konkursreduksjonen på 6 prosent i 2020, mens den for Sverige var 3 prosent. 2020 fikk dermed en mer positiv slutt enn ventet til tross for en konkursbølge i begynnelsen av året forårsaket av coronapandemien.

    – Vi ser nå at pandemien ikke har truffet så hardt som forventet når man ser det store bildet. Det nordiske forretningsklimaet er solid, sier Jukka Ruuska, adm. direktør i Enento Group.

    Fremmer nytenkning

    Per Ivar Kristiansen, salgsdirektør i Experian, sier han tror det er for tidlig å se totalkonsekvensene som resultat av samfunnsnedstengningen.

    – Det som er positivt er at vi ser en økning i antall nyetableringer i hele Norden. Kriser tvinger folk til å tenke nytt, som igjen resulterer i innovasjon, sier han i pressemeldingen.

    Godt år for bygg- og anlegg

    Bygg- og anleggsbransjen har klart seg bra i Norden gjennom pandemien. I Norge har antall konkurser i denne bransjen gått ned med en fjerdedel. 

    Tilsvarende tall for Danmark og Finland viser en nedgang på henholdsvis 15 og 8 prosent. Bare Sverige har hatt en økning i antall konkurser på 3 prosent.

    Tøffest for svenskene

    – Sverige er det eneste landet som ikke har vært i nedstengning. Kjøpesentre, restauranter og barer har vært åpne i hele 2020. Samtidig vet vi at serverings- og overnattingsbransjen er hardt rammet av pandemien. De som raskt har kunnet omstille seg til hjemlevering vil forhåpentligvis ikke bli like sterkt rammet i de kommende månedene, sier Ruuska.

    Til tross for at Sverige ikke har vært i nedstengning, var det en oppgang i antall konkurser på hele 36 prosent i overnattings- og serveringsbransjen når 2020 ses i lys av 2019. Tilsvarende tall for transportbransjen er en konkursøkning på 27 prosent.

    I Danmark er tilsvarende tall for overnattings- og serveringsbransjen en konkursreduksjon på 21 prosent, mens det er en reduksjon på hele 39 prosent i transportbransjen. I Norge har det vært en reduksjon i antall konkurser på 16 prosent i transportbransjen, mens det for overnattings- og serveringsbransjen ikke har vært noen endringer. 

    I Finland har det vært en nedgang på 8 prosent i transportbransjen, men det også her ikke har vært noen endringer i overnattings- og transportbransjen når 2020 sammenlignes med 2019.

    I Norge gikk totalt 3.468 askjeselskap konkurs i 2020, men med alle foretaksformer under ett var det 4.091 konkurser i fjor. Dette er en nedgang på 18 prosent fra året før.