<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Fortsatt for tidlig å avlyse konkursraset

Antall konkurser innen overnatting/servering har halvert seg hittil i år.

  Publisert 4. juni 2021 kl. 18.34
  Oppdatert 4. juni 2021 klokken 18.35
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 294 ord
  KONKURSNEDGANG: Antallet konkurser fortsatte å falle i mai, viser tall fra Experian. Foto: Bo Mathisen

  Tall fra analyseselskapet Experian viser at totalt 279 aksjeselskaper i Norge gikk konkurs i mai. Dette er 13 prosent færre enn i samme måned i fjor. Antallet konkurser for aksjeselskaper gikk fra 291 i mai i fjor til 213 i mai i år.

  Hittil i år har 1.439 bedrifter gått konkurs, uavhengig av foretaksform. Dette tilsvarer et fall på 20,8 prosent sammenlignet med de fem første månedene av fjoråret.

  – Det kan fortsatt bli stygt

  Experian har tidligere spådd en kraftig økning i antall konkurser i løpet av året, men analytiker Julie Berg mener at ikke noe er bedre enn om de har tatt feil.

  – Nå er forhåpentlig pandemien snart over som betyr at næringslivet nærmer seg normalen. Samtidig er det fortsatt for tidlig å avlyse det varslede konkursraset. Dersom det viser seg at bedrifter er holdt kunstig i live gjennom pandemien, og Skatteetaten gjenopptar normal aktivitet kan det fortsatt bli stygt, sier hun i en pressemelding. 

  – Men så langt ser det ut som at svært mange har klart seg gjennom pandemien, og kommer seg styrket ut på den andre siden, legger Berg til.

  Halvering i utsatt bransje

  Den utsatte overnattings- og serveringsbransjen noterte seg for 22 konkurser i mai år, mot 54 konkurser i tilsvarende måned i fjor. Hittil i år har det i denne bransjen vært 112 konkurser, det vil si en halvering fra samme periode i 2020.

  I varehandelen har det hittil i år vært 217 konkurser, som tilsvarer 43,5 prosent nedgang.

  Bygg- og anleggsbransjen opplevde 66 konkurser i mai i år, opp fra 51 konkurser i mai i fjor. Hittil i år er oppgang på 4 prosent fra fjorårets fem første måneder.

  Alle landets fylker har en nedgang i antall konkurser. Når mai sammenlignes med mai i fjor, er det kun Møre og Romsdal som må tåle en oppgang.