<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Fortsatt skyhøy etterspørsel

ManpowerGroup har aldri sett maken til optimisme – før de seneste smitteverntiltakene ble innført.

    Publisert 15. des. 2021 kl. 10.47
    Oppdatert 15. des. 2021 klokken 10.49
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 268 ord
    REKORDTALL: Fra konsernsjef Maalfrid Brath i ManpowerGroup Norge. Foto: ManpowerGroup

    ManpowerGroup har siden 2003 spurt norske arbeidsgivere om hvilke bemanningsutsikter de har for kvartalet vi går inn i. Arbeidsmarkedsbarometeret for første kvartal 2022 peker mot den høyeste etterspørselen etter arbeidskraft i undersøkelsens historie.

    755 arbeidsgivere har deltatt denne gang, og 47 prosent av den forventer å ansette flere, mens 17 prosent forventer nedbemanning. Sesongjustert betyr det ifølge bemanningsselskapet at 32 prosentpoeng flere arbeidsgivere skal bemanne opp enn ned (netto bemanningsutsikter).

    I den samme undersøkelsen svarer 66 prosent av arbeidsgiverne at de har utfordringer med å rekruttere kompetente medarbeidere.

    – Skyhøy IT-etterspørsel

    Undersøkelsen er vel å merke utført i november, før de seneste smitteverntiltakene ble innført. Konsernsjef i ManpowerGroup Norge, Maalfrid Brath, tror optimismen hadde vært lavere hvis undersøkelsen ble utført i dag.

    – Samtidig viser tallene at mye går bra i norsk økonomi. Mange bransjer, som IT og teknologi, har vokst kraftig til tross for nedstengninger og hjemmekontor, og det er fortsatt skyhøy etterspørsel etter medarbeidere med IT-bakgrunn. Vi får håpe at samfunnets nyvunne erfaring med smittevern gjør at siste bølge blir kortvarig, sier hun i en pressemelding.

    Nedtur for bygg og anlegg

    Barometeret tyder på at arbeidsgivere i alle sektorer skal ansette flere i kommende kvartal, og spesielt i bransjekategorien «IT, telekom, teknologi, kommunikasjon og media», med sine netto bemanningsutsikter på +45 prosent.

    Etterspørselen er fallende innen bygg og anlegg, der netto bemanningsutsikter på +22 prosent er ned 28 prosentpoeng fra kvartalet før.

    Bemanningsutsiktene er også positive for alle fem regioner i undersøkelsen. Region «sørvest» viser vei med netto bemanningsutsikter på +35 prosent.