<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Må avslutte ekskluderende praksis

Konkurransetilsynet er bekymret for at Foodora misbruker sin dominerende stilling, og innfører vedtak som skal hindre selskapet å ekskludere mindre aktører.

  Publisert 18. jan. 2022 kl. 09.45
  Oppdatert 18. jan. 2022 klokken 16.36
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 239 ord
  NYTT VEDTAK: Foodora får ikke lengre ha eksklusivavtaler med restauranter. Foto: Foto: Dreamstime

  Etter nesten et år med etterforskning, har Konkurransetilsynet avsluttet en etterforskningssak mot Foodora. Bakgrunnen for etterforskningen er mistanker om brudd på konkurranseloven i forhold til misbruk av dominerende stilling, opplyses det i en melding fra Konkurransetilsynet.

  Etterforskningen avsluttes nå etter at Foodora går med på å følge Konkurransetilsynets vedtak om å avslutte sin ekskluderende praksis i henhold til eksklusivavtaler med restauranter, slik at andre plattformer også kan få innpass i markedet.

  «Vedtaket fra Konkurransetilsynet sikrer at restauranter som har avtale med Foodora, står fritt til å velge om de også vil samarbeide med andre matbestillingsplattformer. Dette vil kunne bedre konkurransen og dermed kunne gi et bedre tilbud for kunder som kjøper restaurantmat fra matbestillingsplattformer», skriver avdelingsdirektør i Konkurransetilsynet, Hanne Dahl Amundsen.

  Innføringen av vedtaket begrunnes med at slike eksklusivavtaler bidrar til dårligere konkurranse i markedet, som vil være ugunstig for forbruker i form av høyere priser, mindre utvalg og dårligere kvalitet på tjenestene. Konkurransetilsynet mener dominerende aktører som Foodora har et særlig ansvar i slike situasjoner.

  «Digitale plattformmarkeder er ofte preget av rask vekst, nettverkseffekter og stordriftsfordeler. I slike markeder må utfordrerne oppnå en viss størrelse for å kunne konkurrere effektivt mot etablerte aktører. Jo større de etablerte aktørene blir, desto vanskeligere blir det for mindre aktører å etablere seg. Gjennom å avslutte saken med et vedtak om avhjelpende tiltak, har vi klart å løse konkurransebekymringene raskt, noe som er særlig viktig i denne type markeder», skriver Amundsen.