<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Olav Thon gir seg som toppsjef

I juni fyller Olav Thon 99 år, nå går han av som konsernsjef i Olav Thon Gruppen.

Publisert 29. apr. 2022 kl. 09.43
Oppdatert 29. apr. 2022 klokken 11.04
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 433 ord
EN AV NORGES RIKESTE: Olav Thon. Foto: Gry Traaen

Eiendomsmagnat, hotellkonge og investor Olav Thon bekrefter nå at han går av som toppsjef i Olav Thon Gruppen, melder VG.

– Det er jo på tide kanskje å slippe til yngre krefter, sier Thon, som fyller 99 år i juni, til VG.

– Det var vel i grunnen først og fremst at jeg ikke er så rask til bens som jeg var i gamle dager. Hodet virker aldeles utmerket, sier han til avisen, og innrømmer at det er vemodig å gå av.

Han gir seg imidlertid ikke helt, og skal fortsette som arbeidende styreformann. Kjetil Nilsen er ansatt som ny konsernsjef, og Anette Hofgaard går inn som nytt styremedlem.

Ga bort formuen

Tilbake i 2013 overførte Olav Thon mesteparten av sine verdier, til sammen 25 milliarder kroner, til Olav Thon Stiftelsen. 

«Virksomheten eies av Olav Thon Stiftelsen. Den som stiftelse drive sin virksomhet i flere hundre år. Men visse tilpasninger må foretas innen Olav Thon Gruppen. Dette har ført til enkelte spekulasjoner», skriver Thon ifølge VG i en e-post til sine ansatte fredag morgen.

Stiftelsen deler hvert år ut inntil 100 millioner kroner til formål definert i vedtektene. De største tildelingene går til forskning og undervisning innen matematisk-naturvitenskaplige og medisinske fagområder, og utdelingen skjer ved en årlig seremoni i Universitetets aula i Oslo.

– Fordi jeg regner med at selv om jeg skulle bli 100 år, så er det jo bare ni-ti år igjen. Og jeg skal ikke ta noe med meg, uttalte Olav Thon til TV2 tilbake i 2013, på spørsmål om hvorfor han gir bort formuen.

Gårdsgutt

Thon vokste opp på gården Søndre Thon i Ål i Hallingdal, og startet karrieren med pelsdyroppdrett hjemme på gården.

Salg av to rødrevskinn for 600 kroner til pelshandlere 13 oi Oslo skal angivelig ha gitt Thon startkapital. Han kjøpte så sin første pelsdyrbutikk på Majorstuen, og studerte samtidig ved Handelsskolen. Eiendomsutvikling startet han med i 1942, og har ledet virksomheten siden.

I dag omfatter Olav Thon Gruppen blant annet kjøpesentre, næringseiendom, bolig og Thon Hotels.

Etter store coronautfordringer i 2020, kunne Olav Thon Gruppen melde at de tjente 2,5 milliarder kroner i første halvår 2021.

Konsernets egenkapital økte i perioden til over 61 milliarder kroner, og eiendomsporteføljen hadde ved utgangen av halvåret en markedsverdi på 104 milliarder kroner.

Bryllup som 95-åring

I juni 2019, da Thon selv var 95 år, giftet han seg med sin kjæreste gjennom 30 år, tidligere tingrettsdommer Sissel Berdal Haga Thon (82).

Det da til sammen 175 år gamle brudeparet ble erklært som rette ektefolk av Oslos ordfører Marianne Borgen, på Thon-eide Hotel Bristol med 243 gjester tilstede.

Berdal Haga Thon sitter som styremedlem i både Olav Thon Stiftelsen og i Olav Thon Gruppen. Hun er også styreleder i Olav Thons Legat.