<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Nå ser vi virkelig en kraftig økning i konkurstallene

For første gang siden før pandemien ser vi en betydelig økning i antall konkurs. Vi nærmer oss nivåene fra toppåret 2019.

  Publisert 1. sep. 2022 kl. 08.49
  Oppdatert 1. sep. 2022 klokken 08.49
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 403 ord
  KNALLRØDE TALL: Per Fjærestad i Creditsafe registrerer en kraftig oppgang i antall konkurser i Norge. Foto: Creditsafe Norway

  For fjerde måned på rad ser vi en økning i antall konkurser, sammenlignet med fjoråret. August skiller seg likevel markant ut fra tidligere måneder: Mens vi så en økning på 17 prosent i juli, og marginale tre prosent totalt for første kvartal, gjorde konkurstallene et markant hopp i årets siste sommermåned.

  211 konkurser i august tilsvarer en økning på hele 62 prosent, sammenlignet med 130 konkurser i august 2021. Dette er også flere konkurser en samme måned i august 2020 (192) – en utvikling vi ikke har sett maken til siden før coronapandemien.

  – Vi har våknet opp fra sommerdvalen. og nå ser vi virkelig en kraftig økning i konkurstallene. For første gang ser vi tall som er høyere enn i 2020, og vi nærmer oss nivået i toppåret 2019. Vi er riktignok ikke der helt ennå, men vi er på god vei, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

  Tøffe tider

  Særlig tre bransjer utmerker seg i konkursstatistikkene for august: Serveringsbransjen, detaljhandelen og agentur- og engroshandel. Disse bransjene har lenge vært ansett som særlig utsatte grunnet pandemien, og nå kan det se ut til at to tøffe år har begynt å gi utslag.

  – Vi ser at konkursøkningen først og fremst kommer i bransjer som er direkte avhengig av konsumentene, og her ser det i grunnen litt stygt ut nå. Det ser heller ikke noe lysere ut for disse bransjene i fremtiden gitt folks personlige økonomi, med renteøkning og prisøkning på matvarer, strøm og drivstoff. I tillegg forsvinner nå også sommerturistene, påpeker Fjærestad.

  Bygg og anlegg

  Bygg- og anleggsbransjen er fremdeles den største bidragsyteren til konkurstallene, med totalt totalt 44 konkurser i august, fordelt på de to bransjekodene «spesialisert bygge- og anleggsvirksomhet» og «oppføring av bygninger». Her ser vi likevel en langt mer stabil utvikling enn i enkelte andre bransjer, med en økning på kun 10 prosent sammenlignet med fjoråret.

  – Den tradisjonelle konkursbransjen bygg- og anlegg er fremdeles stabil, men den er fremdeles markant størst. Det er også her vi ser at de største konkursene kommer, kommenterer Fjærestad.

  Kun to fylker hadde en positiv utvikling

  Også i flere av landets fylker viser tallene en bekymringsverdig konkursutvikling i august. Størst utslag ser vi i Agder, med en økning på hele 300 prosent. Deretter følger Rogaland (+183 prosent), Oslo (+115 prosent) og Nordland (+100 prosent).

  Kun to fylker kunne glede seg over bedre tall i forrige måned. I Vestfold og Telemark falt antall konkurser med 18 prosent. Det samme var tilfelle i Innlandet.