<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

690 selskaper konkurs på 90 dager

– Vi kan i grunnen bare konstatere det åpenbare: Antall konkurser øker, sier Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

  Publisert 6. okt. 2022 kl. 11.03
  Oppdatert 6. okt. 2022 klokken 14.39
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 303 ord
  KONKURSHOPP: Per Fjærestad i Creditsafe Norway registrerer en solid økning i antall konkurser. Foto: Creditsafe Norway

  Nye tall fra Creditsafe Norway viser at 298 selskaper gikk konkurs i september, sammenlignet med 244 i samme måned i fjor, en konkursøkning på 22 prosent. Totalt gikk 690 selskaper konkurs i årets tredje kvartal, en økning på 32 prosent sammenlignet med tredje kvartal i 2021. 

  I 2019 og 2020 gikk henholdsvis 888 og 718 selskaper konkurs, ifølge Creditsafe.

  Antall konkurser øker

  – Vi kan i grunnen bare konstatere det åpenbare: Antall konkurser øker, og det overensstemmer med rapportene vi får fra inkassobyråer og den generelle frykten i norsk næringsliv, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

  Han mener alt tyder på at konkurskurven vil fortsette å stige de kommende månedene.

  En nylig undersøkelse fra SMB Norge viser at 65 prosent av bedriftene forventer at resultatet fra andre halvår i 2022 blir verre enn i et normalår, og så mange som 17 prosent oppgir at de ser en reell fare for å gå konkurs som følge av strømprisene i vinter.

  Strømprisene skaper problemer

  – Det er nok uunngåelig at strømprisene vil føre til nedleggelser. Vi ser allerede effekten av dette utenfor næringslivet, ved at idrettshaller og alpinanlegg stenger ned driften, men det er fremdeles litt usikkert hvordan dette vil slå inn blant norske selskaper, sier Fjærestad.

  Han påpeker samtidig at vi trolig ikke vil se de virkelige konsekvensene av høye strømpriser før i begynnelsen av neste år.

  – Man går ikke konkurs fordi man får en stor strømregning, det er først når denne regningen misligholdes at problemene oppstår. Derfor er det ikke sikkert at vi vil se enorme utslag i fjerde kvartal heller, men jeg tror konkurstallene de kommende månedene vil gi oss en god pekepinn på hvor bratt kurven blir i første kvartal 2023, sier Fjærestad.

  Fjærestad mener det er særlig grunn til bekymring i bransjer som pleier å ha et godt kvartal i fjerde kvartal inntjeningsmessig – eksempelvis detaljhandelen og serveringsbransjen.