<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Varsler bråstopp etter skattesjokket

– Snakk om å leve i en boble. Regjeringen har ikke skjønt hva de har gjort, raser NHO-sjef Ole Erik Almlid. Han varsler brutal stopp etter skattesjokket mot næringslivet.

    Publisert 19. okt. 2022 kl. 21.00
    Oppdatert 19. okt. 2022 klokken 21.01
    Lesetid: 6 minutter
    Artikkellengde er 1445 ord
    GIR OPP: – De sier bare at de skal ha pengene sine. Ikke har de snakket med noen og ikke har de utredet. De må bare finne penger. Bedriftseiere og investormiljøet sier de aldri har opplevd maken, sier NHO-sjef Ole Erik Almlid. Nå frykter han SV vil gjøre det enda verre. Foto: Iván Kverme

    Grunnrenteskatt på 40 prosent. 5 prosent økt arbeidsgiveravgift på lønn over 750.000. Kutt i aksjerabatten fra 45 prosent via 25 til 20 prosent gir økt formuesskatt som må betales med ekstra utbytte som i tillegg belastes med 37,84 prosent skatt, opp fra 35,2 prosent.

    – Jeg er dypt urolig om regjeringen har skjønt hva de har gjort. Når man gjør så store endringer som de gjør nå må det være forankret og basert på utredninger. Ikke har de snakket med noen og ikke har de utredet. De må bare finne penger, sier adm. direktør Ole Erik Almlid i NHO til Finansavisen.

    – Tror vi bløffer

    Almlid fikk først grunnrenteskatten i fanget. Så kom statsbudsjettet med resten av endringene. Nå har han tatt alt inn over seg, mottatt tilbakemeldingene fra NHO-bedriftene og fått gjort undersøkelser.

    Han gir inntrykk av at alt er svart.

    – Jeg ble bekymret da grunnrenteskatten i havbruk og økninger i kraftbeskatningen kom. Jeg ble ytterligere bekymret da statsbudsjettet kom, og enda mer nå, sier Almlid.

    – 44 prosent av medlemmene våre sier at markedsutsiktene er verre. Vi har ikke hatt så dårlig tall siden 2008, og i mellomtiden har vi hatt pandemi og oljekrise.

    – Hvis politikere tror at medlemsbedriftene våre bløffer så er de så langt unna å skjønne næringslivet, og det er skremmende.

    – I en liten boble

    – Dette vil føre til at bedrifter må stenge og at det blir færre arbeidsplasser. Arbeidsledigheten blir høyere.

    – Hvis dette er politikken deres så er jeg bekymret. Og særlig bekymret er jeg når de skal i forhandling med SV, som ikke skjønner noe. Regjeringen sier at næringslivet bløffer. Snakk om å leve i en liten boble når de sier at vi ikke blir påvirket. Det er et særdeles dårlig signal til norske og internasjonale investorer når man ikke tar på alvor hva næringslivet står for.

    – Det er bråstopp i økonomien, og det går mot høyere ledighet. Regjeringen snakket for kort tid siden om høykonjunktur. Snakker de med folk rundt seg? Jeg skjønner at budsjettet skal gå i hop, men det er fullt mulig hvis man inviterer inn næringslivet for å få til brede forlik.

    – Svaret er at de trenger penger. Hvor mener du de skal hente pengene?

    – Det er et godt spørsmål. Vi hadde en del forslag, men vi kom ikke opp til skatteskjerpelsesnivået deres.

    – De begynte å snakke om at det ble tøft før sommeren. Hvorfor inviterte de ikke til brede forlik og samarbeid på Stortinget og ro og mak? I stedet slengte de på bordet inndekning i løpet av noen timer.

    – Det å kaste om på et skatteregime fordi man mangler penger er veldig unorsk. Vi får tilbakemeldinger fra bedrifter i alle sektorer som merker at dette blir ekstremt belastende.

    – Kutt i offentlig sektor

    – Har Ap og Sp forstått hva de har gjort? Hvis de har forstått så er jeg enda mer bekymret. De går inn i statsbudsjettet for 2023 med prognoser som er altfor optimistiske om hvordan det går i næringslivet, og serverer regningen til næringslivet, sier Almlid.

    – De sier tydelig hva de ønsker når de skriver at arbeidsgiveravgiften blir kompensert i offentlig sektor. Det er en næringsfiendtlig politikk når de peker på at det er investorene som skal ta regningene.

    – De sier bare at de skal ha pengene sine, og reduserer muligheten til å investere i mulighetene i det grønne skiftet. På toppen signaliserer de til utenlandske investorer at de ikke må investere i Norge uten å måtte regne med store overraskelser. Vi har fått mange meldinger fra bedriftseiere og investormiljøet om at de aldri har opplevd maken.

    – Vi gjør nå undersøkelser i Sverige og Danmark om det er tilsvarende skatteskjerpelser i landene rundt.

    – Man burde ha kuttet like mye i offentlig sektor som man henter i skatteøkninger. Nå må det settes i gang arbeid for å kutte i offentlige sektor. For hva gjør man når man behøver 7 milliarder til penger neste år? Kommer de da til å forlenge økningen av arbeidsgiveravgiften?

    – I Norge har vi tradisjon om at skatter utredes nøye, og at det inngås brede forlik i Stortinget. Men regjeringen lot til og med være å ta med ABE-reformen om avbyråkratisering og effektivitet i offentlig sektor som kunne gitt 2 milliarder.

    – Vi er ikke invitert

    – Og det er et tegn i tiden at økningen i formuesskatt på 2,4 milliarder ikke blir snakket om en gang. Det er nesten skremmende, sier Almlid.

    – Hva mener du er verst?

    – Det verste er opplagt summen av alle skatteøkningene. De sender tre–fire skatteskjerpelser til et næringsliv som er satt sjakk matt uten varsel.

    – I Norge må man nå legge på ekstra risikopremie for muligheten for nye skatter hver høst. Skatteskjerpelse er ikke useriøst, men summen av det er det, og det at det ikke er tenkt i en sammenheng. Det stopper det grønne skiftet.

    – Har du noen tro på at skatteøkningene vil stoppe her?

    – Jeg har alltid hatt anlegg for å tro at fornuften seirer til slutt, men når SV uttaler at dette ikke er nok går jeg fra å tro at dette var veldig vondt til at det blir veldig veldig ille. Hvis du spør om oddsen for at det blir bedre for næringslivet, da skal du være risikovillig. Det er det lite av nå uansett.

    – Hvor store skatteskjerpelser kommer NHO med?

    – Vi kommer ikke med noe. Vi er ikke invitert. Vi skulle ha klart å laget inndekning på alt sammen, men det er ingen vits, for vi er satt på sidelinjen, og hele trepartssamarbeidet er satt på sidelinjen.

    – I Norge har vi tradisjon for å finne sammen. Jeg er glad i historie, og når det er tøft så samler man seg. Når noen inviterer til brede forlik, slik Høyre gjør, så svarer man. Dette er ikke tiden for polarisert politikk. Det er tid for brede forlik. Når det er energikrise og krig må man puste med magen, heve blikket og senke pulsen. Men vi er ikke invitert til bordet og kommer derfor ikke til å lage noe budsjett.

    – Brutalt spill med arbeidsplasser

    – Hva tenker du om de som flytter utenlands?

    – Folk må få bo hvor de vil. Sveits er fint, men hvis folk flytter fordi det er lite attraktivt i Norge har regjeringen et særlig ansvar. Det er forunderlig at det ikke diskuteres mer hvorfor de flytter, men bare at de flytter. Mange av dem har bygget opp masse arbeidsplasser, og mange av disse er heldigvis igjen i Norge, sier Almlid.

    – Det regjeringen bidrar til med budsjettet er en gedigen sentralisering av kapital og makt. At noen ser det som mindre attraktivt å bo her er synd for Norge. Det er ikke de som flytter som får det ille men vi som blir igjen.

    – Det at regjeringen ser ut til å ville nå sitt mål om å utjevne forskjellene gjennom at de rikeste flytter er et brutalt spill med arbeidsplasser. Det er en skatteulempe å bo her, og den blir større og større.

    – Det kan hende flere vil flytte ut. Mange arbeidsplasser blir igjen, men det å bo i Norge gir fokus på Norge. Det er mange som ikke kan flytte, men det at vi har en uforutsigbar skattepolitikk bør få regjeringen til å tenke seg om. Det er regjeringens ansvar at det investeres i Norge – i vind på land og offshore, og i batteri, men når man legger opp til en slik politikk skaper man ikke arbeidsplasser, og man når heller ikke klimamålet.

    – Hastverksarbeid

    – Klimamålet for 2030 forutsetter mer kraft og industri i Norge, og grønne investeringer. Vi har mål om 250.000 nye arbeidsplasser, hvilket regjeringen så vidt vi forstår er enig i. Når regjeringen da innfører en arbeidsgiveravgift som bare skal ramme privat sektor må man spørre om strategien er å ramme private sektor for å bygge opp offentlig sektor.

    – Skattene har vært økt før også.

    – Ja, men ikke så stort, bredt og raskt. Og da har de vært basert på lange, faglige utredninger. Nå innføres det rett før Torvik-utvalgets innstilling med høring og diskusjon. Så brått som dette har skjedd har aldri før skjedd i min tid.

    – Mye er ikke engang varslet i Hurdalsplattformen. Og jeg ser heller ikke at noe land rundt oss har slike skatteskjerpelser.

    – Statsbudsjettet fremstår som hastverksarbeid. Det er veldig overraskende av en regjering som skal gjøre ting ordentlig. Det eneste de svarer er at de trenger provenyet. Det er lite langsiktig. Det rammer alle bransjer gjennom verdikjedene, så det er stor bekymring i norsk næringsliv.

    – Hva tror du nå om 2023?

    – Det blir høyere ledighet enn regjeringen legger opp til. Det blir lavere vekst og lavere investeringer. Det grønne skiftet vil skje tregere. Oppdrettsbransjen og kraftbransjen skrinlegger prosjekter som slår rett på bygg- og anleggsvirksomhetene. De vil investere i andre land. Dette vil stoppe bråere enn mange tror.