<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppsiktsvekkende konkursutvikling i serveringsbransjen

Antall konkurser i Norge øker. Serveringsbransjen skiller seg ut på en negativ måte.

  Publisert 1. des. 2022 kl. 11.00
  Oppdatert 1. des. 2022 klokken 11.00
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 271 ord
  FLERE SELSKAPERR GÅR KONKURS: Daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway registrerer en økning i antall konkurser. Foto: Creditsafe Norway

  282 norske selskaper gikk konkurs i november, opp fra 217 konkurser i samme måned i fjor. November er dermed den syvende måneden på rad vi ser en økning i antall konkurser etter to år med kontinuerlig nedgang under coronapandemien. 

  – Vi ser ikke en like dramatisk økning som vi gjorde på sensommeren, men vi kan slå fast at november fortsetter utviklingen vi har sett helt siden mai, med en jevn økning i konkurser måned etter måned, sier daglig leder Per Fjærestad i Creditsafe Norway.

  Konkurseksplosjon i serveringsbransjen

  Tross optimisme forut for julebordsesongen skulle november vise seg å bli en dyster måned for serveringsbransjen. Hele 41 selskaper innen serveringsvirksomhet gikk konkurs i perioden – en økning på hele 215 prosent sammenlignet med fjorårets konkurser.

  Den mest markante av disse konkursene var Express Mat AS, som drifter matleveringstjenesten Pizza & Kina Expressen. Selskapet har hatt et negativt resultat de tre siste årene, og så seg nødt til å melde oppbud i november – etter nær 40 års drift.

  Bygg og anlegg – en annen av de tradisjonelle konkursbransjene – hadde en langt mer stabil måned. Totalt 72 konkurser innen bransjekodene “Oppføring av bygninger” og “Spesialisert bygg- og anleggsvirksomhet” gir en økning på fire prosent sammenlignet med november i fjor.

  Negativ trend i Oslo

  På fylkesbasis ser vi den klart største konkursøkningen i Oslo, hvor 70 selskaper gikk konkurs i løpet av november. Det er mer enn dobbelt så mange konkurser som i samme måned i fjor. Det var også en markant økning i fylkene Rogaland (+57 prosent), Vestfold og Telemark (+42 prosent) og Trøndelag (+36 prosent. 

  Kun tre fylker hadde en nedgang i antall konkurser: Troms og Finnmark, Nordland og Innlandet.