<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Saudi Arabia kutter oljeproduksjon ytterligere – oljeprisen hopper

Kutter produksjonen med ytterligere 1 million fat per dag fra juni. Oljeprisen snur i grønt umiddelbart etter nyheten slipper.

  Publisert 11. mai 2020 kl. 14.38
  Oppdatert 11. mai 2020 klokken 18.25
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 274 ord
  KUTTER: Saudi Arabia kutter oljeproduksjonen ytterligere. Her ved Salman bin Abdulaziz, kongen av Saudi Arabia.  Foto: NTB Scanpix

  Saudi-Arabia har pålagt Saudi Aramco å kutte produksjonen med ytterligere en million fat pr dag i juni utover det landet har forpliktet seg til i produksjonskuttavtalen mellom Opec og samarbeidslandene (Opec+) fra 12 april, ifølge TDN Direkt.

  Det fremkommer av en pressemelding fra det offisielle nyhetsbyrået til Saudi-Arabia (SPA) mandag.

  Amena Bakr, en tidligere Reuters-journalist som dekker OPEC og Saudi Arabia, tweetet nylig om oljekuttene i Saudi Arabia.

  – Risikabelt spill

  Oljeprisen hopper markant som følge av nyheten og brentoljen handles nå opp 0,78 prosent til 31,09 dollar.

  – At Saudi-Arabia, som fortsatt er det landet med mest kapasitet, kutter i produksjonen, kan tolkes som at de fortsatt ser svak etterspørsel, sier olje- og tank-analytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities.

  Sjefstrateg for råvarer i SEB, Bjarne Schieldrop, sier det er litt overraskende og vil nærmest kalle det risikabelt for Saudi-Arabia.

  – Vi har sett at vi har mistet 3,5-4,5 millioner fat i USA og Canada, men det er ikke strukturell nedgang, dette er produksjon som er stengt ned. Det er klart at i øyeblikket det blir plass til den oljen igjen i markedet og prisene er tilfredsstillende, så vil den produksjonen komme online igjen, så det er litt risikabelt spill som Saudi-Arabia gjør med å kutte produksjonen, sier han til TDN Direkt.

  Ytterligere reduksjon

  Landets totale produksjon vil med dette være på 7,492 millioner fat pr dag i juni.

  Saudiarabiske myndigheter har i tillegg pålagt Saudi Aramco til å forsøke å redusere produksjonen ytterligere i mai, fra det opprinnelige nivået på 8,492 millioner fat pr dag, i samtykke med kundene sine.

  Målet er å oppmuntre andre land i Opec+ samt globale produsenter til å overholde produksjonskuttene de har forpliktet seg til, heter det.