<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rapport: Redusert oljevirksomhet ikke så ille for Norge som antatt

En kraftig innstramming av oljepolitikken vil ikke ha på langt nær så store ringvirkninger for landet som industrien har hevdet, viser en ny rapport fra SSB.

  Publisert 28. okt. 2020 kl. 09.42
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 178 ord
  IKKE SÅ ILLE: SSB mener redusert oljevirksomhet ikke er så ille for Norge som først antatt.  Foto: ConocoPhilips

  Rapporten «Konsekvenser av redusert petroleumsvirksomhet» er finansiert av Naturvernforbundet og vil blir presentert under konferansene «Broen til framtiden om grønn omstilling og nye, grønne arbeidsplasser i Rogaland» onsdag og torsdag i henholdsvis Haugesund og Stavanger.

  – Rapporten viser at oljeindustriens skremmebilder ikke har rot i virkeligheten. Politiske grep for å trappe ned oljevirksomheten vil selvsagt ha kostnader, men norsk økonomi vil fortsette å vokse selv med en relativt rask utfasing, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet, som naturlig nok er fornøyd med rapporten og sier det er gode nyheter for alle som ønsker en grønn og rettferdig omstilling.

  Ifølge rapporten vil effekten av en kraftig reduksjon i oljeaktiviteten kun tilsvare om lag ett års BNP-vekst i løpet av de neste 30 årene. Utover det vil konsekvensene bli relativt små, fordi det vil være styrket konkurranseevne i resten av økonomien.

  Rapporten legger til grunn en stabil oljepris fram til 2050 og har ikke gått gjennom mulighetene Norge har for å skape ny verdiskaping eller nye arbeidsplasser i eksisterende og nye grønne næringer. Andre rapporter viser at potensialet for dette er stort.

  (©NTB)