<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Anonym aksjonær sitter på en gullgruve

Den pensjonerte oljegründeren har eid Aker BP-aksjer i en årrekke og sitter på verdier i hundremillionersklassen.

  Publisert 7. juni 2021 kl. 21.00
  Oppdatert 9. juni 2021 klokken 07.55
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 568 ord
  OLJEGRÜNDERE: Stein Fines (i forgrunnen) var med å starte opp oljeselskapet Pertra sammen med tidligere Okea-sjef Erik Haugane (i bakgrunnen). Her er de to på roadshow i Paris i 2006. Foto: Gorm K. Gaare

  – Jeg teller ikke aksjer til daglig, men det stemmer nok. Jeg tenker at det er bedre å være rik og frisk enn syk og fattig, humrer Stein Fines når Finansavisen tar kontakt.

  Scroller man nedover listen over de 50 største aksjonærene i Aker BP dukker det opp et navn som skiller seg ut. Aksjeselskapet Vinn Invest er nummer 48 på listen og står oppført med 424.000 aksjer. Målt i dagens kurs har aksjeposten en verdi på hele 113 millioner kroner.

  Et kjapt internettsøk viser at Vinn Invest har adresse på Hønefoss og at selskapet tilhører pensjonisten Stein Fines.

  – Vinn var en fuglehund jeg hadde. Det er den som har investert, fortsetter Fines lattermildt.

  Gammel traver

  Aksjene stammer fra oljeselskapet Pertra som ble grunnlagt av Petroleum Geo-Services tilbake i 2001. I 2005 ble Pertra solgt til kanadiske Talisman Energy. Like etter salget brøt ledergruppen i Pertra ut i et nytt selskap med navn Pertra Management og fikk forhandlet frem en kontrakt med Talisman om kjøp av noen av de aktiva som Talisman hadde kjøpt av Pertras tidligere eier.

  – Da vi startet for oss selv var vi fem stykker. Vi gikk inn med én million hver og regnet ikke med å få lønn de første årene. Vi fikk heldigvis med oss investorer som gjorde at vi kunne drive videre i starten. Det har vært en humpete vei, men den har stort sett gått den riktige veien, sier Fines.

  PENGEMASKIN: Oljefeltet Varg i Nordsjøen var en suksess for Pertra. Foto: Pertra

  I 2007 slo selskapet seg sammen med den norske virksomheten i DNO og endret navn til Det norske oljeselskap. Dette ble som kjent til Aker BP gjennom fusjoneringen med BPs virksomhet i Norge i 2016.

  Fines har vært pensjonist i fem år og avsluttet karrieren i Det norske oljeselskap før avtalen med BP var gjort. Han har eid aksjer gjennom mange år og sier han har sittet på mange flere aksjer enn dagens beholdning.

  – Jeg sitter kanskje igjen med halvparten, sier han.

  Sitter stille i båten

  I takt med at oljeprisen stadig har nådd nye topper har Aker BP-kursen virkelig fått fart på seg den siste tiden. Det er allikevel et godt stykke opp til toppen i 2018. Da stod Aker BP i nesten 350 kroner og verdien av Fines’ aksjer var på tett oppunder 150 millioner kroner. På den andre siden falt verdien av aksjeposten til 38 millioner kroner da Aker BP-aksjen bunnet ut på 90 kroner i fjor sommer.

  Fines forholder seg tilsynelatende rolig til kurssvingningene.

  – Sånn er denne bransjen. Det er veldig volatilt. Det svinger mye mer enn det egentlig er grunnlag for. Oljeselskapene overreagerer noe enormt, sier den erfarne oljemannen.

  – Har du planer om å selge aksjene?

  – Jeg skal selge en gang når jeg trenger pæng, men hittil har det vært godt utbytte i Aker BP. De har kjørt en god utbyttepolitikk. Jeg synes det er et veldig bra driftet selskap. Hersvik (konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP journ.anm) har hatt mye godt for seg, sier Fines.

  Mot gamle høyder

  Aker BP-aksjen har klatret over 20 prosent siden nyttår og er tilbake på samme kurs som før coronapandemien inntraff.

  Skal man tro analytikerskaren vil ikke kursoppgangen gi seg med det første. Av 22 analytikere som følger Aker BP har 13 stykker en kjøpsanbefaling på aksjen og det gjennomsnittlige kursmålet ligger på 265 kroner pr. aksje. Høyeste kursmål er 343 kroner, mens det laveste er 212 kroner.