<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Strammere oljemarked enn ventet

En orkan som herjer og et oljekartell som ikke gjør som de har lovet, gir et strammere oljetilbud enn hva sjefanalytiker Bjarne Schieldrop hadde sett for seg.

  Publisert 13. sep. 2021 kl. 13.20
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 534 ord
  STOR OPPSIDE: Bank of America tror oljeprisen kan stige opp mot 100 dollar fatet, hvis været blir kaldt nok.  Foto: Dreamstime

  Brent-oljen starter uken med en oppgang på 0,9 prosent til 73,6 dollar fatet. Den amerikanske produksjonen var fortsatt ned 1,4 millioner fat pr. dag sist torsdag, ettersom herjingene fra orkanen «Ida» var mye verre enn først antatt. 

  Effekten på oljeproduksjonen ligger nå på samme nivå som etter orkanen «Katerina» i august 2005. I september 2005 var den amerikanske produksjonen ned 1 millioner fat pr. dag sammenlignet med juli, mens den i fjerde kvartal var ned 450.000 fat pr. dag sammenlignet med juli 2005. Til sammen utgjorde tapte fat fra september til desember 2005 73 millioner fat. 

  Større skader enn ventet

  DELTA FORSTYRRER: Mutasjoner av covid kan ødelegge for et mulig rally, sier råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB. Foto: fatv

  – Rett etter orkanen ble det sagt at det var få skader på produksjonen i Gulfen i USA, men den vurderingen var åpenbart for tidlig, skriver SEBs sjefanalytiker for råvarer, Bjarne Schieldrop, i en oppdatering mandag. 

  – Hvorvidt den totale mengden tapte fat etter orkan «Ida» vil utgjøre det samme må vi nærmere på, men det er rimelig å anta nå at tapte fat vil utgjøre minst 30-40 millioner fat og kanskje mer hvis den reduserte produksjon fortsetter i fjerde kvartal. 

  Samtidig mener Schieldrop at produksjonen fra Opec+ har skuffet etter at produksjonen deres økte med mindre enn 100.000 fat pr. dag. Ifølge SEB-analytikeren hadde oljekartellet lovet å øke produksjonen med over 400.000 fat pr. dag fra august til desember.

  Frigjør oljereserver

  – Tilbudet er dermed betydelig strammere enn forventet, og både USA og Kina frigjør oljereserver. Våre forventninger om en demping av råoljeprisene mot slutten av året kan dermed være i fare, skriver Schieldrop. 

  Ifølge sjefanalytikeren skal USA selge 20 millioner fat råolje fra lagret sitt, mens Kina tømmer reservene for 22 millioner fat. 

  Det har kommet noen overraskelser for oljemarkedet i høst. Blant annet en økning i smitte av delta-varianten, som har gjort at det har kommet nye nedstengninger – spesielt i Kina – som har holdt etterspørselen etter olje nede. Dette har gjort at prisrallyet opp til 85 dollar fatet, som SEB og andre meglerhus hadde sett for seg, er uteblitt. 

  Etterspørselen fremover er også usikker på grunn av covid-19, og Schieldrop venter at det vil komme en oppgang i smitte i løpet av høsten og vinteren.

  Bull i USA

  I USA tror de derimot at rallyet fortsatt kan komme. Ettersom prisene på gass og andre energikilder stiger, kan kaldt vær føre til at man bytter tilbake til olje, tror Bank of America. 

  Ifølge den amerikanske bankkjempen er det i Asia kapasitet til å brenne 1,5 millioner fat per dag til kraft, mens det er tilsvarende 300.000 fat tilgjengelig i Europa. Avhengig av hvor kaldt det blir, tror Bank of America-analytikerne at oljeprisen kan stige til så mye som 100 dollar fatet. 

  Samtidig sier analytikere hos Goldman Sachs at «oljeprisen kan stige betydelig», spesielt hvis atomavtalen med Iran kollapser. 

  Investeringsbanken mener markedet går i underskudd for tiden, og peker på den skuffende produksjonsøkningen til Opec+-landene, som sammen med orkanen «Ida» og andre hendelser som trekker ned oljeproduksjonen, har vært med på å gjøre markedet stramt. 

  Goldman Sachs sier de har satt et kursmål på 80 dollar fatet i fjerde kvartal, med en mulig oppside i begynnelsen av 2022.