<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Krever gigantavgift for oljenæringen

SV vil sende en regning på 21 milliarder kroner til olje- og gasselskapene på norsk sokkel.

Publisert 14. nov. 2021 kl. 14.22
Oppdatert 14. nov. 2021 klokken 14.22
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 169 ord
VIL AT OLJESELSKAPENE SKAL BETALE: SV vil få opp et omstillingsfond for grønn industri. Her er SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski Foto: Håkon Mosvold Larsen

Etter at regjeringen innførte skatteendringer i kjølvannet av coronapandemien, har det vært gode tider for olje- og gasselskapene på norsk sokkel. Oljeprisen har skutt i været, og selskapene håver inn penger.

Nå kan næringen få en kjemperegning rett i fleisen. Ifølge VG vil nemlig SV innføre en ny avgift som skal brukes til å bygge grønn industri på norsk sokkel.

I partiets alternative budsjett vil det foreslås en ny avgift på olje- og gassproduksjon på 21 milliarder kroner

– Dette vil være en av våre prioriterte saker i forhandlingene, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski.

Hun skal lede forhandlingene med regjeringspartiene på Stortinget, når de nå skal forsøke å enes om justeringer av statsbudsjettet.

Grønt skifte

Avgiften vil ilegges pr. enhet olje som blir produsert.

– Da blir selskapet som produserer oljen også ansvarliggjort. Hvis vi gjør det på denne måten frigjør vi store pengesummer som virkelig kan få fart på det grønne skiftet, sier SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes.

Avgiften skal finansiere grønn industri på norsk sokkel. Som havvind, hydrogen, grønn maritim skipsfart og karbonfangst og -lagring.