<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fornyer sanksjonslisens for Chevron i Venezuela

Biden lar Chevron få fortsette å gjøre helt grunnleggende vedlikehold på brønnene sine, men går ikke like langt som mange hadde håpet på.

Publisert 28. mai 2022 kl. 10.58
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 300 ord
OPPRETTHOLDT SANKSJONER: USAs president Joe Biden skuffet de som hadde håpet han ville lempe på sanksjonene mot Venezuela for å få dempet bensinprisene.  Foto: Bloomberg

Det hvite hus har fornyet en lisens som delvis fritar oljeselskapet Chevron fra sanksjoner mot Venezuela. Dette ble gjort for at oljekjempen fortsatt skal kunne operere i landet. 

Lisensen som ble utstedt fredag gir bare tillatelse til Chevron og andre amerikanske selskaper å utføre helt grunnleggende vedlikehold av brønner de opererer i sammen med det statlige oljeselskapet PDVSA. Og med det river Biden-administrasjonen ned håpet for de som hadde håpet at Biden ville få til en gjenopptagelse av oljeeksporten fra Venezuela for å dempe prispresset som for tiden er ved de amerikanske bensinpumpene, skriver AP.

Etter Russlands invasjon av Ukraina ble det snakk om at Biden-administrasjonen ville revurdere sitt forhold til Venezuela og Iran, i håp om å få dempet oljeprisen. Og i mars skal tre høytstående tjenestemenn fra Det hvite hus ha reist til Caracas for å møte president Nicolás Maduro for å prøve få han til å forhandle med opposisjonen, mot en mulighet for at oljesanksjonene som ble satt inn i 2019 mot landet ble opphevet.

LITEN BEVEGELSE: Venezuelas president Nicolas Maduro var positivt da han først hørte om mulige lettinger av sanksjoner, men har gjort lite for å få dem fjernet. Foto: Bloomberg

Produksjonen ned 80 prosent

Til tross for at Maduro ønsket det overraskende innspillet velkomment, har det vært liten fremgang siden, melder AP. 

I stedet for har Det hvite hus blitt beskyldt fra både republikanere og demokrater for å prøve å blidgjøre en oljedespot med liten gevinst. For mens Venezuela pumpet 3,5 millioner fat med olje pr. dag da Hugo Chávez satte seg i presidentstolen i 1999. var produksjonen i april på bare 700.000 fat pr. dag. 

Chevron har operert i Venezuela siden 1920-tallet, og har presset på for å få en utvidet lisens som lar den gjenoppta eksporten, og på den måten demme opp for den økende innflytelsen fra oljeselskaper fra Kina og Russland.