<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– «Kjøp dippen» er kanskje dødt i aksjer, men neppe i olje

Iran-sanksjoner fra USA sørget for å løfte oljeprisene torsdag kveld. Fredag korrigerer de litt ned.

Publisert 17. juni 2022 kl. 07.37
Oppdatert 17. juni 2022 klokken 09.44
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
PÅ RUSSLAND-BESØK: Saudi-Arabias energiminister, prins Abdulaziz bin Salman. Foto: NTB

Oljeprisene fikk torsdag kveld et oppsving etter at Washington besluttet å innføre sanksjoner mot kinesiske, Emirat-baserte og iranske selskaper som hjelper Iran med å eksportere olje.

Fredag morgen trekker prisene ned igjen, men ikke mer enn at Brent-oljen er nesten to dollar høyere enn ved stengetid på Oslo Børs torsdag.

– «Kjøp dippen» ikke dødt

Selv om de store sentralbankene (med unntak av Japan) har startet på renteøkningene for å hanskes med den skyhøye inflasjonen, venter analytikere at presset på nedsiden i oljeprisene vil være kortvarig.

– «Kjøp dippen» er kanskje dødt i aksjemarkedet, men burde sannsynligvis fortsatt fungere i energimarkedene. Til tross for aggressive sentralbanker og den lavere økonomiske veksten som vil følge, er oljemarkedene fortsatt veldig stramme, sier Oanda-analytikere ifølge TDN Direkt til Platts fredag.

Russland vil øke østover

Som vi tidligere har omtalt, finner St. Petersburg International Economic Forum sted denne uken, og Saudi-Arabias energiminister Abdulaziz bin Salman tok torsdag turen for å møte den tidligere russiske energiministeren og nå visestatsminister Alexander Novak.

– I prinsippet utelukker jeg ikke at oljeprisene kan være på 150 dollar pr. fat innen utgangen av året, kanskje enda høyere. Alt avhenger av logistikken, sa Novak på forumet, og la til at Russland planlegger å øke olje- og gassleveransene ytterligere østover.

Ifølge Arab News beskrev Saudi-Arabias energiminister etter møtet med Novak at forholdet til Russland er like «godt som været i Riyadh.» 

Som en spøk tweeter Bloomberg-spaltist Javier Blas ifølge TDN Direkt at temperaturen i den saudi-arabiske hovedstaden er ventet til 43 grader fredag.