<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen faller som en stein

Skuffende industritall fra Kina og nervøsitet før OPEC+-møtet er blant faktorene som tynger oljeprisen.

    Publisert 1. aug. 2022 kl. 08.25
    Oppdatert 1. aug. 2022 klokken 10.40
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 509 ord
    PRISEN PÅ BRENT-OLJEN STUPER. Foto: Dreamstime

    Mandag morgen faller frontkontrakten på Brent-oljen for september 6,7 prosent til 102,70 dollar pr. fat, mens septemberkontrakten for et fat WTI-olje er ned 2,2 prosent til 97,80 dollar. 

    En viktig faktor for prisfallet er skuffende industritall fra Kina, samt høye skuldre i markedet i forkant av OPEC+-møtet onsdag. 

    Sanksjoner mot Russland

    For to måneder siden introduserte den europeiske unionen (EU) en plan om å forby maritim forsikring på skip som frakter russisk olje i et forsøk på å begrense Putins oljeinntekter. Restriksjonene skulle foregå på sjøforsikringsmarkedet Lloyd's of London, men dårlig koordinering med britiske myndigheter har nå ført til en utsettelse av forsikringsforbudet. Det britiske finansdepartementet sier ifølge Financial Times at de fortsatt ser etter den beste løsningen. 

    «Vi er klare til å innføre ytterligere sanksjoner mot Russland og jobber med våre allierte for å sikre at disse kan implementeres med maksimal effekt på den russiske økonomien,» skriver departementet.

    EUs forsikringsforbud ble introdusert 4. juni og er fortsatt gjeldende. Imidlertid har EU gjort noen endringer i egne sanksjoner, og tillater nå europeiske selskaper å handle med noen statlig eide russiske selskaper.

    EU sa i en uttalelse at endringene ble gjort for å «unngå eventuelle negative konsekvenser for mat- og energisikkerhet rundt om i verden».

     OPEC+

    Organisasjonen bestående av oljeeksporterende land (OPEC) og allierte inkludert Russland, en gruppe kjent som OPEC+, skal onsdag 3. august møtes for å bestemme produksjonen i september. To av åtte OPEC+-kilder sa i en Reuters-undersøkelse at en beskjeden økning for september vil bli diskutert på møtet, mens resten sa at produksjonen sannsynligvis vil bli holdt stabil. 

    «Selv om president Bidens besøk i Saudi-Arabia ikke ga noen umiddelbare oljeleveranser, tror vi at organisasjonen gradvis vil fortsette å øke produksjonen,» sa RBC Capital-analytiker Helima Croft i et notat.

    Organisasjonens nye generalsekretær Haitham al-Ghais sa søndag at Russlands medlemskap i OPEC+ er avgjørende for å lykkes med avtalen, rapporterte Kuwaits avis Alrai.

    Kina

    Makrotall publisert i løpet av helgen viste en overraskende nedgang i kinesisk fabrikkaktivitet. PMI-industri i landet var 50,4 poeng i juli, mens markedet forventet en indeks på 51,5. En indeks over 50 viser økende aktivitetsnivå i økonomien, men sjeføkonom Iris Pang i ING mener en industri-PMI under 50 er sannsynlig i månedene som kommer.

    – Kinas skuffende PMI for industrien er den primære faktoren som tynget oljeprisen i dag, sier CMC Markets-analytiker Tina Teng ifølge TDN Direkt.

    – Dataene viser en overraskende nedgang i den økonomiske aktiviteten, som antyder at innhentingen etter coronaviruset kanskje ikke blir så positiv som tidligere forventet i verdens nest største økonomi, noe som demper etterspørselsutsiktene for råoljemarkedene.

    Videre har råoljeproduksjonen i Libya tatt seg opp igjen etter en rekke forstyrrelser som mer enn halverte tilbudet, skriver Bloomberg. Produksjonen har kommet tilbake til 1,2 millioner fat pr. dag, et nivå sist sett i begynnelsen av april, sa landets oljeminister Mohamed Oun i et telefonintervju.

    Brent-kontrakten for oktober handles mandag morgen til 102,92 dollar pr. fat, mens WTI-kontrakten for september handles til 97,54 dollar pr. fat, ned omtrent 1,2 dollar fra forrige sluttnotering. Til sammenligning ble kontrakten omsatt til om lag 101,09 dollar pr. fat da Oslo Børs stengte torsdag ettermiddag.

    Prisdifferansen mellom Brent-olje og WTI-olje for oktober-levering er nå på 7,36 dollar pr. fat.