<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Økt oljeproduksjon hos Opec+

Landene i det utvidede oljekartellet Opec+ vil øke oljeproduksjonen i september med 100.000 fat pr. dag. 

  Publisert 3. aug. 2022 kl. 15.12
  Oppdatert 3. aug. 2022 klokken 15.47
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 489 ord
  ØKER PRODUKSJONEN: Opec+. Foto: Reuters

  Landene i det utvidede oljekartellet Opec+ vil øke oljeproduksjonen i september med 100.000 fat per dag. Økningen skal være den minste i kartellets historie.

  Beslutningen ble kjent etter en videokonferanse for Opec+ onsdag. Ikke navngitte kilder fortalte Bloomberg om avgjørelsen før den ble offisielt kunngjort.

  Landene i Opec+ kuttet produksjonen kraftig da oljeprisen stupte i starten av koronapandemien. Men etter en gradvis økning produserer landene i teorien nå like mye olje som før pandemien.

  Mange av landene klarer imidlertid ikke å fylle produksjonskvotene de har fått. Den reelle oljeproduksjonen i Opec+ er derfor lavere.

  Amerikansk press

  Det har vært knyttet betydelig spenning til hva Opec+ ville gjøre videre. USA og andre vestlige land har forsøkt å presse Saudi-Arabia – det viktigste Opec-landet – til å øke produksjonen, slik at oljeprisen kan presses nedover.

  Salg av våpen for over 3 milliarder dollar til det autoritære regimet i Saudi-Arabia ble godkjent av USA tirsdag kveld. Også De forente arabiske emirater skal få kjøpe flere amerikanske våpen.

  Av alle landene i Opec+ er det bare Saudi-Arabia og Emiratene som antas å ha mulighet til å levere mer olje til verdensmarkedet.

  Men også Russland er medlem av Opec+. Og russerne har neppe noen interesse av produksjonsøkninger i andre land som kan bidra til å senke oljeprisen.

  Prisen steg

  100.000 fat per dag er lite sammenlignet med kvoteøkningene på over 600.000 fat per dag som Opec+ vedtok for juli og august.

  Økningen vil trolig i liten grad bidra til å senke oljeprisene. Prisen på nordsjøolje gikk opp da onsdagens beslutning ble kjent.

  I forkant av videokonferansen sa Opec-kilder at de var skeptiske til å øke oljeproduksjonen på et tidspunkt der etterspørselen begrenses av risikoen for resesjon i USA og nye nedstengninger i Kina.

  – En balansegang

  De ulike ønskene og interessene til USA og Russland har satt Saudi-Arabia i et krysspress.

  USA har forsøkt å presse fram høyere oljeproduksjon og lavere priser, mens Russland ønsker seg det stikk motsatte.

  – For Saudi-Arabia er dette en balansegang, sa analytiker Tamas Varga i selskapet PVM Energy nylig til nyhetsbyrået AFP.

  Både olje- og gasspriser har gått til værs det siste året, blant annet som følge av Russlands krig mot Ukraina.

  For å straffe Russland har vestlige land innført sanksjoner mot den russiske energisektoren. Samtidig har Russland kuttet gassleveransene til en rekke EU-land.

  Tjener mer penger

  Isolert sett er de høye prisene naturlig nok en fordel for de aller fleste land med høy oljeproduksjon. I Norge fikk Equinor et justert driftsresultat på over 170 milliarder kroner i andre kvartal.

  De høye olje- og gassprisene har bidratt til høy prisvekst i store deler av verden og satt vestlige land i flere politiske dilemmaer.

  Tyskland, der De grønne sitter i regjering, har fyrt opp nedlagte kullkraftverk for å klare å produsere nok strøm.

  Samtidig har flere vestlige land trappet opp kontakten med Saudi-Arabia, trolig med et håp om økt oljeproduksjon.

  De tettere relasjonene står i sterk kontrast til den krasse kritikken av Saudi-Arabia etter drapet på regimekritikeren Jamal Khashoggi i 2018. Han ble likvidert av saudiarabiske agenter inne på landets konsulat i Istanbul.

  NTB