<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spetalen-selskap inngår karbonfangstavtale

Horisont Energi har signert kontrakt med Neptune Energy for å utvikle et karbonfangst- og lagringsprosjekt i Norge.

Publisert 6. okt. 2022 kl. 07.20
Oppdatert 6. okt. 2022 klokken 07.32
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 241 ord
KONTRAKT: Øystein Stray Spetalens Horisont Energi signerer karbonfangtskontrakt.  Foto: Eivind Yggeseth

 

(Saken oppdateres)

Prosjektavtalen bygger på intensjonsavtalen mellom Horisont Energi og Neptune Energi som ble annonsert i august. 

Horisont og Neptune Energy skal utvikle et karbonfangst- og lagringsprosjekt (CCS) i Norge kalt Errai. Errai kan lagre mellom 4 og 8 millioner tonn CO2 pr. år, med mulighet for å lagre mer i senere faser av prosjektet.

Spår børsrakett i all-time high
Flyr meldte i går etter børsen stengte at de vil kutte stort i innenlandsflyvningene. Det vil også gjøre at mange ansatte blir permittert. Kostnadene skal kuttes med 400 millioner i vinter. DNB-analytiker Ole Martin Westgaard er skråsikker på at Flyr må hente penger. Shippingselskapet Stolt-Nielsen har gått som en rakett på børs i år. Nå hever Petter Haugen i ABG Sundal Collier kursmålet ytterligere til 365 kroner.

Prosjektet omfatter en landbasert terminal for mellomlagring av CO2, som så skal lagres permanent i et offshore reservoar. I de nåværende planene vil Errai-prosjektet utvikle den andre CO2-terminalen i Norge.

– CCS er avgjørende for at den europeiske industrien skal nå karbonnøytralitet, og det er økende interesse for CO2-lagring i markedet. Begge parter er enige om at det haster å realisere denne teknologien i storskala, og vi har handlet raskt for å formalisere avtalen, sier Bjørgulf Haukelidsæter Eidesen, adm. direktør i Horisont Energi.

Errai-prosjektet ble initiert av Horisont Energi i 2021, og reinjiseringen av CO2 er forventet å starte innen 2026. 

Kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen har store eierandeler i selskapet – rett under 10 prosent gjennom Saga Pure og ytterligere 5 prosent gjennom sitt eget investeringsselskap Ferncliff. 

Enormt potensial

Fearnleys Magnus Solheim konkluderte i slutten av september med at Horisont har et helt enormt potensial i en annen sektor, nemlig produksjon av ren ammoniakk. Anbefalingen er selvfølgelig kjøp, og Solheim spår aksjen opp fra 47 til 110 kroner.

Kursmålet handler om et base case, men i analysen skriver Solheim at hans bull-case med full utrulling til 3 millioner tonn årlig vil gi et kursmål på 8 ganger dagens børskurs.