<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lekkasje fra rørledning med russisk olje

Polen har oppdaget en lekkasje på rørledningen Druzjba, som frakter olje fra Russland til Europa.

  Publisert 12. okt. 2022 kl. 08.30
  Oppdatert 12. okt. 2022 klokken 10.22
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 447 ord
  LEKKASJE: Her fra rørledningen som frakter råolje gjennom Druzjba. NTB

  Tirsdag kveld ble det oppdaget en lekkasje på den polske rørledningen Druzjba.

  Rørledningen er en av verdens lengste og frakter olje fra Russland til store deler av Europa, inkludert Tyskland, Polen, Hviterussland, Ungarn, Slovakia, Tsjekkia og Østerrike, ifølge Reuters.

  Årsaken til lekkasjen er foreløpig ukjent og det er ikke klart hvor betydelig lekkasjen er per nå.

  Operatøren Pern sier onsdag morgen at lekkasjen ble avdekket på en seksjon av rørledningen som ligger rundt 70 kilometer fra byen Plock sentralt i Polen. Lekkasjen skal ha oppstått midt i en maisåker.

  På kvelden tirsdag orienterte PERN brannvesenet om trykkfall i rørledningen. Like etter rapporterte beboere om lukten av gass.

  – Så langt er det pumpet ut rundt 400 kubikkmeter petroleumsstoffer. Det er en forsenkning i området der, og den oljeavledede væsken har samlet seg og redningsmennene må vasse i dette stoffet, sier talsmannen for PSP, Karol Kierzkowski til den polske radiostasjonen RMF24.

  Den andre linjen i rørledningen og andre deler av Perns infrastruktur fungerer som normalt. 

  Oljeprisen rett opp

  Oljeprisen steg rett opp på nyheten, og prisen på nordsjøolje lå rett under 95 dollar fatet. Klokken 10:10 faller den marginale 0,02 prosent til 94.27 dollar fatet. 

  Operatøren Mero, som opererer den tsjekkiske delen av ledningen, har ikke har merket noen endringer i flyten, ifølge avisen.

  «På dette tidspunktet iverksetter vi tiltak innenfor det tekniske, operasjonelle, det interne brannvesenet og innenfor miljøvern i samsvar med rutinene som gjelder for denne typen situasjon,» sa operatøren.

  Druzjba betyr «vennskap» på russisk og rørledningen blir referert til som «vennskapsrørledningen». 

  Under Sovjetunionen forsynte den de vestlige regionene i Sovjet med olje. Rørledningen går fra Russland og gjennom Hviterussland videre til EU. 

  I slutten av september ble det også oppdaget lekkasje i de undersjøiske gassrørledningene Nord Stream 1 og 2. Lekkasjene skyldes trolig skyldes sabotasje etter at det ble oppdaget eksplosjoner like før lekkasjen oppstod.

  Hit går Druzjba-rørledningen

  30 prosent av EUs totale oljeimport kommer fra Russland, og halvparten av dette går gjennom Druzjba-rørledningen, ifølge Wikipedia.

  Rørledningen begynner i byen Almetjevsk som ligger i den russiske republikken Tatarstan. Der samler den olje fra Sibir, Ural og det kaspiske hav. Deretter går den til Mazyr i det sørlige Hviterussland, hvor den deler seg i en nordlig og sørlig gren. 

  FRA RUSSLAND TIL EUROPA: Her Druzjba-rørledningen. Google Maps

  Den nordlige grenen krysser resten av Hviterussland over Polen til Schwedt i Tyskland. Den forsyner raffinerier i Plock og i Schwedt. Det er denne grenen det skal ha oppstått en lekkasje på.

  Den sørlige grenen går sørover gjennom Ukraina til byen Brody hvor rørledningen forbindes med Odessa-Brody-rørledningen, som for tiden brukes til å frakte olje til Svartehavet. I Uzhgorod deler rørledningen seg i linjer til Slovakia (Druzhba-1) og til Ungarn (Druzhba-2). 

  En gren går i nordvestlig retning av Tsjekkia, mens den andre går sørover i Ungarn, ifølge Wikipedia.