<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Det vil gjøre årets sjokk til krusninger

USA toner ned konflikten med OPEC+. Samtidig advarer Emiratenes mektige oljeboss mot følgene av å fase ut investeringer i hydrokarboner.

  Publisert 31. okt. 2022 kl. 15.41
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 356 ord
  ADVARER: Emiratenes industriminister og sjef for Abu Dhabis oljeselskap ADNOC, Sultan Ahmed Al-Jaber. Foto: NTB

  OPEC+ havnet på kollisjonskurs med Vesten etter produksjonskuttene i oktober , og Biden-administrasjonen var raskt ute og karakteriserte beslutningen som kortsiktig. 

  Men på en energikonferanse i Abu Dhabi forsikret De forente arabiske emiraters energiminister Suhail al-Mazrouei om at OPEC+ alltid skal være til å stole på når det gjelder å balansere verdensmarkedet for olje.

  EN TELEFON UNNA: Emiratenes energiminister Suhail Al Mazrouei. Foto: Bloomberg

   – Vi er bare en telefonsamtale unna hvis det kreves, uttalte ministeren ifølge Reuters.

  OPEC+ ventes å avholde sitt neste møte i Wien 4. desember, dagen før EUs oljeembargo trer i kraft.

  Til stede i Abu Dhabi er også det amerikanske utenriksdepartementets seniorrådgiver for energisikkerhet, Amos Hochstein. Han toner ned konflikten med OPEC+, og beskriver sitt lands forhold til Emiratene som «sterkt og langvarig.» 

  – Folk må få lov til å være uenige. Det er mye mindre drama enn folk tror, sa han ifølge nyhetsbyrået.

  – Sjokk blir krusninger

  Emiratene varsler en første revisjon av sin energiplan i 2023. Innslaget av grønne energikilder ventes å øke, men Abu Dhabi National Oil-sjef Sultan al-Jaber (ADNOC, red. anm.) advarer samtidig mot å fase ut fossile investeringer.

  TONER NED KONFLIKT: Det amerikanske utenriksdepartementets seniorrådgiver for energisikkerhet, Amos Hochstein. Foto: Bloomberg

  – Det å nulle ut hydrokarboninvesteringer gjennom naturlig utfasing kan medføre 5 millioner tapte fat pr. dag ut fra dagens produksjon. Dette vil gjøre sjokkene vi har opplevd i år som mindre krusninger. (...) Verden trenger maksimalt med energi og minimalt med emisjoner, sa han.

  – Her er de harde fakta. Globale forsyningskjeder er fortsatt sårbare. Geopolitikk er nå mer komplekst, fragmentert og polarisert enn noensinne, fortsatte al-Jaber, som også er Emiratenes industriminister.

  Høyner etterspørselen

  Samtidig har OPEC benyttet energikonferansen i Abu Dhabi til å slippe årets World Oil Outlook-rapport, og prognosene for verdens oljeetterspørsel blir ifølge Reuters oppjustert både på mellomlang og lang sikt.

  Verdens oljeetterspørsel estimeres å nå 103 millioner fat pr. dag i 2023, 2,7 millioner fat pr. dag mer enn i år. Synet om at etterspørselen vil toppe ut etter 2035 opprettholdes.

  Ifølge OPEC trengs 12.100 milliarder dollar i investeringer frem til 2045 for å møte oljeetterspørselen – til tross for energiomstillingen.

  Frontkontrakten for Brent-oljen står mandag ettermiddag i 95,19 dollar pr. fat, ned 0,6 prosent så langt i dagens handel.