<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Trosser USA – kutter hardt

OPEC+ er i rute med kuttene på 2 millioner fat pr. dag, og Saudi-Arabia gjør sin del av jobben.

Publisert 17. nov. 2022 kl. 14.39
Oppdatert 17. nov. 2022 klokken 17.24
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 305 ord
GJØR SOM HAN SIER: Saudi-Arabias energiminister, Prins Abdulaziz bin Salman. Foto: Bloomberg

OPEC+ irriterte USA kraftig da oljealliansen med Saudi-Arabia og Russland i spissen varslet produksjonskutt på hele 2 millioner fat pr. dag . Tall fra energianalytikere viser at Saudi-Arabia gjør som de har sagt, og kutter kraftig i produksjonen, melder Bloomberg.

Saudi-leveransene var medio november rundt 430.000 fat pr. dag, eller omtrent 6 prosent, lavere enn ved samme tid måneden før, viser tall fra Kpler. Tall fra Vortexa peker mot et enda større kutt – 670.000 fat pr. dag.

– Kutter mye

– Saudi-Arabia kutter mye, og produksjonen faller for andre måned på rad, sier Kpler-analytikeren Viktor Katona til nyhetsbyrået.

USAs president Joe Biden har reagert kraftig på det varslede produksjonskuttet, men energiministeren i Saudi-Arabia, Prins Abdulaziz bin Salman, forsvarte på klimatoppmøtet i Egypt beslutningen med at den skal motvirke den ekstreme økonomiske usikkerhet. OPEC+ vil gå forsiktig frem, forsikret han.

– Eksporten fra OPECs 13 medlemsland er veldig betydelig ned i første halvdel av november, med mer enn én million fat pr. dag, sier toppsjef Daniel Gerber i Geneve-baserte Petro-Logistics, som sporer tanktrafikk.

Er i rute

Oljeproduksjonen er i rute til å falle med rundt én million fat pr. dag i denne måneden, noe som rundt regnet er i tråd med det varslede kuttet. 

Blant andre OPEC-medlemmer enn Saudi-Arabia er bildet ifølge Bloomberg mer blandet. Irak har kuttet sin produksjon med 308.000 fat pr. dag – eller rundt 9 prosent – i de to første ukene av november. Kuwait holder produksjonen uendret, mens Emiratene ifølge Kpler har økt med 379.000 fat pr. dag – eller rundt 12 prosent.

Nyhetsbyråets egen sporing av tanktrafikken peker mot at Emiratenes leveranser konsentreres til starten av måneden, for så å avta.

Samtlige 23 nasjoner i OPEC+ møtes i Wien 4. desember for å vurdere eventuelle grep tidlig i 2023.