<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil slå tilbake mot oljepristak

Russland jobber med en ny lov som vil forby oljesalg til land og selskaper som slutter seg til avtalen om et pristak på russisk olje, ifølge Bloomberg.

    Publisert 26. nov. 2022 kl. 15.28
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 159 ord
    VIL SVARE: Russiske myndigheter planlegger ifølge Bloomberg en ny lov som forbyr oljesalg til land som slutter seg til oljepristaket. Her er Russlands president Vladimir Putin. Foto: Dreamstime

    Det var i september at de såkalte G7-landene, som består av Canada, Frankrike, Tyskland, Italia, Japan, Storbritannia og USA, ble enige om å innføre et pristak for kjøp av russisk olje, med et mål om å dempe russernes store inntekter fra olje.

    Tidligere denne uken ble det i blant andre Bloomberg spekulert at EU vurderer et pristak på russisk olje på mellom 65 og 70 dollar fatet. Prisnivået er over produksjonskostnaden Russland har, og er høyere enn det mange av landene i blokken har kjempet for.

    Nå melder Bloomberg, som viser til kilder, at den russiske ledelsen i Kreml jobber med et forbud mot å selge russisk olje til land og selskaper som deltar i pristaksavtalen.

    EU har så langt ikke satt nivået på pristaket og nye forhandlinger innad i unionen skal finne sted mandag, ifølge Bloomberg. Det er også usikkert hvilken effekt et pristak faktisk vil ha, fordi flere land og selskaper som støtter et pristak allerede unngår å kjøpe russisk olje.