<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oljeprisen stiger nær 3 dollar etter Kina-rykter

Publisert 29. nov. 2022 kl. 07.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 394 ord
Foto: Ivan Kverme

Oljeprisene stiger tirsdag morgen og handles rundt 2,6 dollar fatet høyere enn ved stengetid på Oslo Børs mandag på spekulasjoner om ytterligere produksjonskutt fra Opec+ som svar på svakere global etterspørsel, svakere dollar og rykter om lettelser i smitteverntiltak i Kina.

Protestene mot covid-smitteverntiltak i Kina i helgen kan fremskynde et skifte fra null-covid-politikken, er meldingen i flere medierapporter. Kinesiske helsemyndigheter skal holde en pressekonferanse klokken 15:00 lokal tid i Beijing om smitteverntiltak. Det var ingen nye protester mandag kveld da myndighetene satte inn et tung polititilstedeværelse i større byer, inkludert Beijing.

– Det er økende spekulasjoner om at det vil komme en nær forestående kunngjøring om slutt på null-covid-politikken, og det driver det positive sentimentet, sier makrostrateg Kiyong Seong i Societe Generale i Hong Kong til Bloomberg News.

Diskuterer ytterligere reduksjoner

OPEC+-møtet er planlagt en dag før EUs sanksjoner mot russisk olje starter 5. desember. Samtaler i EU for å bli enige om et pristak på russisk sjøbåren olje som en del av sanksjonspakken, har imidlertid stoppet opp.

Opec-delegater, som inntil denne uken har sagt at de vil ta en pause for å vurdere virkningen av det seneste produksjonskuttet, sier nå at ytterligere reduksjoner kan være et alternativ. Diskusjoner i alliansen har ennå ikke formelt begynt.

Forrige uke sa Saudi-Arabias energiminister, prins Abdulaziz bin Salman, at Opec+ var «klar til å gripe inn» med ytterligere produksjonskutt dersom det var nødvendig for å balansere tilbud og etterspørsel.

Ti av 16 tradere og analytikere i en Bloomberg-undersøkelse denne uken ventet et nytt produksjonskutt, med kuttestimater fra 250.000 til 2 millioner fat pr dag.

Konsulentselskapet FGE sier ifølge Bloomberg at kartellet kan bestemme seg for å redusere produksjonen med ytterligere 2 millioner fat på møtet 4. desember for å motvirke et svekkende oljemarked, mens RBC Capital Markets venter enten ingen endring i produksjonen eller en reduksjon på opptil 1 million fat, delvis avhengig av hvordan prisene utvikler seg denne uken.

Opp flere dollar

Brent-kontrakten for januar handles tirsdag morgen til 85,09 dollar pr fat, opp 1,9 dollar pr fat fra forrige sluttnotering. Til sammenligning ble kontrakten omsatt til 82,54 dollar pr fat da Oslo Børs stengte mandag ettermiddag.

WTI-kontrakten for januar handles tirsdag morgen til 78,56 dollar pr fat, opp 1,32 dollar pr fat fra forrige sluttnotering. Til sammenligning ble kontrakten omsatt til 75,80 dollar pr fat da Oslo Børs stengte mandag ettermiddag.

Prisdifferansen mellom Brent-olje og WTI-olje for januar-levering er nå på 6,53 dollar pr fat.

TDN Direkt