<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lungelege, pensjonist, ordfører, salatbonde og kioskeier styrtrike på Noreco

Noreco har mer enn doblet seg på børsen i år. Det har gjort en lege, en pensjonist, en ordfører, en bonde og en kioskeier styrtrike. Sammen har de aksjer for nær 400 millioner kroner.

Publisert 9. des. 2022 kl. 07.30
Oppdatert 15. des. 2022 klokken 08.12
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 721 ord
SNUDDE SKUTA: Riulf Rustad har gjort gassprodusenten om til et børslokomotiv uten like.  Foto: NTB

 

Aksjonærene i Norwegian Energy Company (Noreco) kan se tilbake på året som er gått med et glis om munnen. Høye gasspriser har gjort selskapet til en av vinneraksjene på Oslo Børs i år, og siden nyttår har aksjekursen steget 142 prosent.

Noreco ble etablert i Stavanger og har vært en «folkeaksje» i Rogaland helt siden oppstarten. Da Lyse Energi kastet kortene med store tap, gikk det hardt utover mange små og store aksjonærer. Verst var det for oljeservicegründer Ståle Kyllingstad som tapte en halv milliard kroner.

I ettertid har Riulf Rustad og et knippe norske og utenlandske investorer snudd selskapet på rett kjøl, og i dag er børsverdien ti milliarder kroner.

Oljebonde

Aksjonærlistene bekrefter at Noreco er en «Stavanger-aksje». Foruten utenlandske investorer tapetseres den nemlig av privatpersoner fra Rogaland. Og det er snakk om store papirverdier. En bonde og hans familie eier aksjer for over 130 millioner kroner, en lungelege har 120 millioner i aksjer og en pensjonist fra Sola har til salt på maten med aksjer for 85 millioner kroner.

Bonden det er snakk om, er Einar Mikal Hanasand som driver med salatproduksjon på Randaberg. Sammen med kona Liv Inger og barna eier han 355.000 aksjer som i dag er verdt 136 millioner kroner.

«Det er nesten fælt å fortelle om gevinster i dette selskapet når en tenker på alle dem som har tapt store penger på dette. Selskapet har nesten vært den største katastrofen som har vært lokalt. Det er ikke kjekt da å stå med et stort flir i avisen når så mange har gått i baret», sa Hanasand til Dagens Næringsliv i 2017. Da satt familien på aksjer for 119 millioner kroner.

Flere på gården har aksjer for millioner i gassprodusenten. Nesten nederst på aksjonærlisten er Trond Magne Skjældal, som Finansavisen, via en artikkel i Bygdebladet Randaberg og Rennesøy, sporer til å være grønnsaksbonde hos nettopp Einar Hanasand. Skjældal sitter på aksjer i Noreco for 12 millioner kroner.

Rik ordfører

Ved siden av stillingen som ordfører i Sola kommune, forsøker Tom Henning Slethei seg som aksjeplukker gjennom investeringsselskapet Alto Holding. Til tross for børsfellen Flyr, har Slethei aksjer i forbrukslånsbanken Instabank og Noreco. Det er i sistnevnte han er størst. Med 100.000 aksjer sitter Frp-politikeren verdier til 38 millioner kroner.

Som nummer 12 på aksjonærlistene i Noreco finner man lungelege Finn Finsnes. Finsnes driver en lukrativ legepraksis i Stavanger, og ifølge fjorårets skattelister har han en formue på 17 millioner kroner. Dette er imidlertid barnemat sammenlignet med aksjene han har i Noreco til en verdi av 120 millioner kroner.

Stensrud-familien er også representert på aksjonærlistene. Gjennom Stavanger Forvaltning sitter de på 80.000 aksjer for 31 millioner kroner.

RIK ORDFØRER: Tom Henning Slethei er investor og Frp-politiker. Til daglig er han ordfører i Sola kommune. Foto: Frp

Enda flere rogalendinger

Sola-mannen Halvard Velde bygget opp Velde-konsernet, men er nå investor. Han kan også glede seg over kursutviklingen i Noreco i år. Han sitter på aksjer for 85 millioner kroner og er dermed selskapets 16. største aksjonær. Velde er imidlertid ikke et ubeskrevet blad på børsen. Foruten Noreco har han slått seg opp på bankaksjer. I Instabank sitter han på verdier for snaut 50 millioner kroner og i Sandnes Sparebank har en post på 18 millioner kroner.

Som 36. største aksjonær står Nils Oma oppført. Søker man på navnet i Google havner man hos Nils Oma Maskin på Bryne – altså peker pilene mot enda en rogalending med mye aksjer i Noreco. Oma har aksjer for 22 millioner kroner.

Litt lenger ned på aksjonærlisten finner man en ny Stavanger-mann, og også her har Finansavisen måttet bruke internettsøk og tips fra lokalt kjente. Øyvind Lie driver visstnok en kafé litt utenfor sentrum av byen og selger tradisjonell god mat som komler og kjøttkaker. Dersom kundene skulle svikte Lie, har han i hvert fall en god slump Noreco-aksjer. Som selskapets 43. største aksjonær har han verdier for 15 millioner kroner.

Besøk av proffer

En langt mer kjent investor har fått øynene opp for Noreco. Eigil Spetalen har hamstret aksjer jevnt og trutt, og klatrer stadig oppover på aksjonærlistene. Gjennom investeringsselskapet Kristianro har han nå aksjer for 46 millioner kroner.

Største eier er eiendomsmilliardæren Edvard Harald Bakkejord. Han traff ikke like godt med aksjekjøpene som rogalendingene. Rett før Noreco meldte om forsinket oppstart og kostnadssmell på Tyra-plattoformen på dansk sokkel i sommer, hamstret Bakkejord aksjer for 400 millioner kroner.

Aksjekursen falt 21 prosent til 358 kroner, men har i ettertid klatret til 372 kroner.