<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

BP og flere andre giganter avslørt i grønnvasking

De største amerikanske oljeselskapene har lenge spredt desinformasjon og drevet en grønnvaskingskampanje. 

Publisert 11. des. 2022 kl. 13.14
Oppdatert 11. des. 2022 klokken 13.22
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 340 ord
SLIPPE UT MINDRE: Var ikke hensikten, viser en fersk granskingsrapport fra USA. Dreamstime

Samtidig har de hatt rekordoverskudd rett fra lommene til amerikanske forbrukere.

Dette melder CNN søndag, hvor de i en lengre artikkel forteller historien om hvordan House Oversight Committee har etterforsket den gryende skandalen i over ett år. 

Komiteen mener å bevise at den fossile brenselsbransjen har spredt direkte desinformasjon om klimapåvirkninger.

Skjulte planer

I rapporten fra komiteen, står det at de store oljeselskapene har fremstilt seg selv som en del av løsningen. Interne dokumenter som etterforskningen har avdekket, skal vise at innsatsen bransjen hevder å ha lagt ned for å hindre og begrense utslipp av klimagasser, ikke medfører sannhet.

– Dagens dokumenter viser at industrien ikke har noen ekte planer om å bli mer miljøvennlig og i stedet fortsette å pumpe mer skitten brensel ut på markedet i flere tiår fremover, sier Carolyn Maloney, formann i House Oversight Committee til CNN.

Hun gir et eksempel på at BP i 2020 meldte at de hadde som hensikt å bli et nullutslipp-selskap innen 2050 eller tidligere.

– Vi i komiteen har sett interne dokumenter fra BP som viser selskapet ferskeste planer om å styre unna de offentlig kommuniserte målsetningene, sier hun.

AVSLØRTE BRANSJEN: Carolyn Maloney, formann i House Oversight Committee og representerer demokratene har denne helgen sendt sjokkbølger inn i oljeindustrien med sine avsløringer. FOTO:Bloomberg

I en epost fra juli 2017 mellom ledelsen i BP kommer det frem at spørsmål om å investere i teknologi som reduserer utslipp ved et gassutbyggingsprosjekt i Trinidad og Tobago blir avvist av BPs visepresident for utbygging-og konstruksjoner.

«Vi har ingen forpliktelser til å minimalisere drivhusgasser og det er noe vi kun gjør om det har kommersiell vinning, pålagt eller passer inn i en regional strategi», kommer det frem i eposten.

– Disse selskapene kjenner sine forpliktelser men prioriterer å jakte rekord-profitt på bekostning av mennesker og klima. Det er på tide at industrien rundt fossilt brensel slutter med sine løgner til det amerikanske folket og tar seriøse steg for å redusere utslipp. De må ta den globale klimakrisen de selv har vært med på å skape - på alvor, sier Maloney.