<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

"Varsler" lavere inntekter

TGS reduserer sine investeringer i multiklientseismikk fremover. Det kan bety lavere inntekter.

Publisert 12. mai 2021 kl. 07.01
Oppdatert 12. mai 2021 klokken 12.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 465 ord
HAR LAGT FREM TALL: Konsernsjef Kristian Johansen i TGS. Foto: Iván Kverme

 

TGS venter at seismikkmarkedet vil forbli utfordrende ut året og vil redusere investeringene i forhold til det seismikkselskapet har varslet tidligere.

Selv om investeringskutt kan være positivt, kan det samtidig gå ut over de fremtidige inntektene.

For 2021 som helhet venter TGS nå investeringer i såkalt multiklientseismikk på mellom 150 og 180 millioner dollar. Tidligere hadde selskapet ventet investeringer på 200-230 millioner, og analytikerne så i gjennomsnitt for seg investeringer på 207 millioner dollar.

Normalt er det høy korrelasjon mellom det TGS investerer og hva det får i inntekter. 

- Samtidig som vi er forsiktig optismistiske til at aktiviteten skal ta seg opp mot slutten av året, venter vi at de organiske multiklientinvesteringene på kort sikt vil bli lavere, sier konsernsjef Kristian Johansen i kvartalsrapporten.

I første kvartal hadde TGS investeringer på 37 millioner dollar, hvor det fikk forhåndsfinansiert (prefunding) 25 millioner. I andre kvartal venter det investeringer på 30 millioner dollar, noe som er en nedjustering fra tidligere.

Selskapets ordrebok falt med over 7 prosent i kvartalet.

Tallene overrasket lite

TGS hadde nettoinntekter på 75 millioner dollar i første kvartal, ned fra 152 millioner dollar i tilsvarende kvartal i fjor.

Det viser selskapets egne segment-rapportering, ifølge kvartalsrapporten som ble lagt frem onsdag.

Dette er som ventet etter at selskapet la frem foreløpige omsetningstall for første kvartal for en knapp måned siden. Den gangen hadde imidlertid analytikerne ventet en god del høyere inntekter, og aksjekursen stupte.

«Late sales» (salget fra det eksisterende seismikkbiblioteket) endte på 44,8 millioner dollar i kvartalet, ned nesten 29 prosent fra tilsvarende kvartal i fjor.

Selskapet satt igjen med et driftsresultat på -20 millioner dollar i kvartalet, mot -19 i fjor. På forhånd hadde analytikerne ventet et driftsresultat på -14 millioner dollar, ifølge estimater fra TDN Direkt.

Opprettholder utbyttet

TGS hadde en fri kontantstrøm fra driften på 84 millioner dollar. Ved utgangen av kvartalet hadde det en kontantbeholdning på 254 millioner.

Styret i TGS foreslår å betale et utbytte på 0,14 dollar pr. aksje. Det er det samme som selskapet besluttet å betale i forrige kvartal.

Selskapet har samtidig besluttet å ta opp igjen tilbakekjøpsprogrammet av egne aksjer, hvor det gjenstår tilbakekjøp for 17 millioner dollar.

Gjør oppkjøp

Onsdag morgen meldte også TGS at det kjøper det britiske selskapet 4C Offshore.

Det er et analyse- og konsulentselskap som henter inn data og gjør analyse for offshore vindindustrien. 4C Offshore har 29 ansatte, 350 kunder og sitter med data på mer enn 2.000 vindprosjekter.

Dette er det første oppkjøpet TGS gjør i sin fornybarsatsing New Energy Solutions (NES), som ble annonsert på selskapets kapitalmarkedsdag i første kvartal. Hvor mye TGS betaler for 4C Offshore er ikke kjent.

TGS

 
(Mill. kr) 1. kv./21 1. kv./20
Driftsinntekter 74,8 152,1
Driftsresultat -20,0 -19,4
Resultat før skatt

Resultat etter skatt

TGS

 
  • Seismikkselskap med hovedkontorer i Asker og Houston. 
  • Grunnlagt i 1998 etter en fusjon mellom amerikanske TGS og norske NOPEC. 
  • Kjøpte konkurrenten Spectrum sommeren 2019. 
  • Konsernsjef er Kristian Johansen. 
  • Er notert på Oslo børs med en børsverdi på 15 milliarder kroner. Folketrygdfondet er nest største aksjonær.