<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Bommet med vindkraftoptimisme

OHT fikk ingen nye kontrakter i første kvartal. 

Publisert 28. mai 2021 kl. 07.17
Oppdatert 27. aug. 2021 klokken 07.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 327 ord
LA FREM TALL: Konsernsjef Torgeir Ramstad i OHT. Foto: Eivind Yggeseth

OHT

SE DIREKTE webcast fra kvartalspresentasjonen kl. 8:00

Det Arne Blystad-dominerte tungtransportrederiet OHT omsatte for 11,7 millioner dollar i første kvartal, ned fra 16,6 millioner dollar på samme tid i fjor. 

I løpet av de siste tre månedene av 2020 omsatte OHT for 8,9 millioner dollar.

Bedringen fra foregående kvartal skyldes i hovedsak en høyere utnyttelsesgrad i flåten, som steg til 90 prosent, mot 71 prosent i fjorårets fjerde kvartal.

Da selskapet la frem tallene for fjerde kvartal tidligere i år fortalte OHT-sjef Torgeir Ramstad at flåteutnyttelsen i løpet av fjorårets siste kvartal hadde vært rekordlav. Også ratene hadde vært i det lavere sjiktet. 

Resultatet før skatt endte i kvartalet på minus 4,3 millioner dollar, ned fra et lite overskudd på 775.000  på samme tid i fjor. 

Ingen nye vindkontrakter

OHT har som uttalt mål å fase ut sine oppdrag innen olje og gass og satse på offshorevind, og har, i likhet med konkurretene ventet på tildeling av flere kontrakter innenfor havvindindustrien.  Ramstad var ved fremleggelsen av fjerde kvartalstallene tidligere i år sikker på at kontraktene ikke var langt unna. I løpet av første kvartal har kontraktene imidlertid uteblitt. 

Årsaken til det, skriver selskapet i presentasjonen, er at de har vært for optimistiske med hensyn til timingen i vindmarkedet. Ingen av kontraktene selskapet har bydd på er blitt tildelt ennå, og utbyggerne er, ifølge OHT, forsinket i kunngjøringen av planer. 

OHT mener det er fordi alle ønsker å sikre seg den siste teknologien til sine prosjekter, men påpeker at flere kontrakter er nødt til å bli tildelt senest i tredje kvartal dersom utbyggerne skal holde opprinnelige tidsplaner. 

OHT

(Mill.USD) 1. kv./21 1. kv./20
Driftsinntekter 11,7 16,6
Driftsresultat -4,1 1
Resultat før skatt -4,3 0,7
Resultat etter skatt -4,3 0,7

OHT

  • Grunnlagt i 2006. 
  • Adm. direktør er Torgeir E. Ramstad, og Tom Erik Jebsen er finansdirektør. 
  • Tidligere finansdirektør i Borr Drilling, Rune Magnus Lundetræ, er styreleder. 
  • Investor Arne Blystad er største eier med en eierandel på 51,7 prosent. 
  • Har pr. i dag en flåte på fem tungløftsskip, og har verdens største løfteskip, «Alfa Lift», samt skipet «Vind1», under bygging i Kina. 
  • Disse leveres henholdsvis ved utgangen av 2021 og i 2023.